Moj planet

September 2019

Moj planet - iz decembrske številke

Decembra v Mojem planetu

Nova Zelandija

slika

Kraljevina Nova Zelandija leži v jugovzhodnem delu Tihega oceana in je del Oceanije. Je otoška država, saj jo sestavljata dva večja otoka (Severni in Južni) in skupina manjših otokov. Uvrščajo jo med najbolj zelene in za bivanje prijetne države na svetu. Verjetno že poznaš kivije, nočne ptice, ki ne letijo in imajo nosni odprtini na koncu kljuna. Znani so tudi po tem, da so njihova jajca velika za eno četrtino samičkinega telesa. Nova Zelandija je država, ki ima lepo ohranjeno naravo. Ima tri večja mesta; to so prestolnica Wellington, Auckland na Severnem in Christchurch na Južnem otoku. Znana je tudi po razviti govedoreji in ovčereji in statistika pravi, da na vsakega prebivalca Nove Zelandije pride devet ovc. Nova Zelandija in Avstralija sta si geografsko zelo blizu, zato sta si podobni tudi kulturno, saj sta bili obe poseljeni z Angleži. Zelo radi medsebojno tekmujejo v športih in uživajo v zmagi. 

 

Planinski orel 

slika

je gospodar višinskega krasa. Že od nekdaj je navduševal ljudi, bil je simbol rimskih legij in še danes ga najdemo na grbih nekaterih držav. Z razponom kril več kot dva metra je ena največjih ptic v Sloveniji. Prepoznamo ga po velikosti, po temno rjavem perju in značilni silhueti z močnimi krili. Rep ima dolg in ni zašiljen, temveč pravokoten. Od blizu na orlu vidimo zlato barvo perja na zadnjem delu glave in vratu. Mladič ima bel rep, ki postopno z vsakoletnim goljenjem postaja vse bolj rjav. Samica planinskega orla lahko tehta do 6 kilogramov, samec pa je nekoliko lažji. V Sloveniji živi v odročnih gorskih predelih in kraškem svetu z redkim drevjem. Leti elegantno in visoko ter pogosto dolgo jadra. Z velikimi očmi z ostrim vidom opazuje okolico in lahko plen opazi že z velike razdalje. Kot mnogi drugi orli tudi planinski ni izbirčen – je vse živali, ki jih lahko ulovi: zajce, miši, ptice, včasih mlade srne, koze, ovce, lisice, želve, kače ... 

 

Dron 

slika

v angleščini pomeni trot. Drone upravljajo z radijskimi valovi s tal. Prvi droni so bili vojaški in so imeli krila kot običajna letala. Ker droni nimajo kabine za pilota, so manjši od vojaških letal. Vojaki znajo drone dobro izkoristiti. Vojaški droni so opremljeni z natančnimi kamerami, ki snemajo nasprotnikove položaje in posnetke pošljejo svojemu upravljavcu. Nekateri lahko nosijo tudi bombe ali rakete za uničevanje nasprotnikovih tankov, zgradb ali avtomobilov. A poleg vojaških dronov so se kmalu pojavili tudi dobri droni. Ti letijo podobno kot helikopter, le da imajo namesto enega rotorja z eliso kar štiri. Takšne drone imenujemo kvadkopterji. Dve elisi se vrtita v eno, dve pa v drugo smer. Tako je napravica stabilna in se ne suka okrog svoje osi. 


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.