Moj planet

Julij in avgust 2019

Moj planet - iz decembrske številke

Decembra v Mojem planetu

Polarni volk

Pravijo mu tudi tundrski volk. Živi v izjemno težkih razmerah na skrajnem severu našega planeta. Tam se aprila temperatura le redko dvigne nad -30 °C, povrh pa pihajo ledeni vetrovi, ki ustvarijo občutek še veliko hujšega mraza. Take razmere prenašajo le redki sesalci, tako imajo volkovi za hrano na voljo le leminge in planinske zajce. Da pride polarni volk do večjega plena, kot je na primer severni jelen, mora včasih prehoditi več sto kilometrov! Ta izjemno vzdržljiva žival nas je prevzela ssvojo vztrajnostjo in lepoto.

Polarni sij v polarnih nočeh na Norveškem

V najbolj severnem norveškem mestu Longyearbyen na otočju Svalbard traja polarna noč skoraj pet mesecev. Le kako prebivalci preživijo te temačne mesece? Otroci hodijo v šolo, se tudi pri -20 °C igrajo zunaj, odrasli delajo, veliko se družijo. Od začetka oktobra do konca maja namreč mesto prekrivata sneg in led. Otočje ima nekaj več kot 2600 prebivalcev, samo mesto približno 2000, vsem skupaj pa delajo »družbo« severni medvedi. Teh je precej več kot prebivalcev, približno 3500. Jeleni se brezskrbno sprehajajo po ulicah živopisnega mesta, na otočju živijo tudi severne lisice, na obalah pa seveda tjulnji in mroži in še veliko drugih živalskih vrst.

Kaj dela pozimi veverica?

Zimskega spanja ne pozna. Le slabo vreme in hud mraz predremlje v gnezdu. Drugače kot živali, ki zimo prespijo, mora veverica tudi pozimi jesti. In da se upre mrazu, mora jesti še posebej veliko. Ko je lačna, zapusti gnezdo in si postreže s hrano iz svoje zimske zaloge. Pripravila si jo je jeseni, v času obilja: lešnike, orehe, žir, kostanj in različna semena je potaknila med krpe lubja, v drevesna dupla, talne razpoke, nekaj pa jih je tudi zakopala. Pozimi ji dober voh pomaga, da odkrije skrite zaloge tudi pod snegom. Veverica se na svoje zimske zaloge ne zanaša popolnoma. Ne le, da v hudi in dolgi zimi ozimnica prehitro kopni, plenijo jo tudi druge živali. Zato si veverica išče hrano tudi v naravi: stika za ostanki jesenskih plodov, išče storže, jih razdira in iz njih brska hranljiva semena, jé sadje, ki je še ostalo na drevju ... 
 

 

 


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.