Moj planet

Julij in avgust 2019

Moj planet - iz februarske številke

Februarja v Mojem planetu

Plavček 


Ena od najljubkejših ptic, ki začne peti že konec februarja, je plavček (Parus caeruleus), droben sorodnik navadne sinice (Parus major). En plavček tehta približno toliko kot dve čajni žlički vode. Ime je dobil po modri oz. plavi »kapici« na glavi. Je edina od naših vrst sinic, katere perje vsebuje tudi modro barvo. Samčki in samičke so si  zelo podobni, le da so samčki nekoliko intenzivneje obarvani. Plavčki so znani po hitrem frčečem letu in po visenju z glavo navzdol na vejicah, ki se pod njihovo težo upognejo. Gnezdijo v duplih, valilnicah ali celo luknjah v zidu. So vsejedi, v poletnem času so med najboljšimi plenilci škodljivih žuželk na vrtu. A tudi sami so pogosto plen ujed in mačk, zato redko živijo dlje kot dve leti. So pogosta nižinska vrsta. V Evropi živi okoli 20 milijonov parov plavčkov.

Petra Sladek 

Rodezijski grebenar

 
Ta čudoviti pes izvira iz Zimbabveja v južni Afriki, ki se je nekdaj imenoval Rodezija. Pasma se je pojavila že v 14. stoletju, pes je bil lovčev spremljevalec pri lovu na leve in druge divje zveri. To so izjemno močni in prilagodljivi psi, ki dobro prenašajo tako mraz kot vročino. Samci tehtajo do 38 kg, plečna višina je od 61 cm do 69 cm. Idealen lastnik »rodezijca« je dosleden, vztrajen, močan in fizično aktiven človek oziroma družina v večjimi otroki. Rodezijski grebenarji so inteligentni, se hitro učijo in so zelo zaščitniški do lastnika. Zelo lepo se prilagodijo družinskemu življenju.

Žabe


Te dvoživke so že na videz malce nenavadne. A šele ko jih bolje spoznamo, zares ugotovimo, kako zelo so posebne. Na žabji glavi najprej opazimo ogromne oči. Odličen vid imajo. Zaradi postavitve in gibčnosti vidijo na vse strani hkrati. Tudi za seboj! Toda uporabnost oči se ne neha z vidom. Žaba namreč ne more žvečiti ali goltati, zato hrano, ki jo ujame v usta, potisne v želodec tako, da oči pomakne globoko v ustno votlino. Ste že slišali za izrek, da hrano jemo z očmi? Pri žabah to zagotovo velja. Nekaj zaslug priznajmo še jeziku, čeprav ga imajo žabe bolj za lov kot uživanje pri jedi. Žabji jezik je izjemno močan in razmeroma velik lahko z njim ustvarijo silo, dvakrat večjo od njihove teže. To je, kot bi na primer ljudje lovili jelene s svojimi jeziki! Vendar moramo takoj dodati, da obstajajo celo vrste žab brez jezika …

Tomo Kočar 


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.