Moj planet

September 2019

Moj planet - iz januarske številke

Januarja v Mojem planetu

Evrazijski ris

slika

je tretja največja zver v Evropi. Prav zato je neverjetno, da velja za plašno žival. V naravi ga je skorajda nemogoče videti. Ta divji plenilec živi tudi pri nas v Sloveniji. je elegantna mačka, ki ima rdečkasto svetlo rjav kožuh s temnejšimi pikami. Tako se zlahka skrije v drevesne krošnje. Njegov bivalni prostor je bil nekdaj listnati gozd, pozneje pa ga je človek pregnal v gore in redko gozdnato krajino. Živi na ozemlju od Severne Evrope do Vzhodne Azije. Evrazijski ris je največji med risi! Dolg je do 130 cm in visok okoli 75 cm, tehta pa od 30 do 40 kg. Risova eleganca se kaže v dolgih nogah z zelo ostrimi kremplji, ki jih lahko vpotegne. Najhitreje pa ga prepoznamo po črnih čopkih dlak na konici uhljev, ki jih imajo že mladički, in zelo kratkem repu.  V Sloveniji je ris izredno ogrožen, saj jih pri nas živi le okoli 20, pa še ti so žal v sorodu. Naseljen je v Kočevskem rogu, najdemo pa ga tudi v gorskih predelih Slovenije.
Tina Pavlovič

 

Naše čaplje

slika

Čaplje so prilagojene za lovljenje bežečih živali. Lovijo vse, kar se premika in za čapljo ni prevelik zalogaj. Na lovu so najučinkovitejše v preži. Lovni poligoni so zelo raznoliki: njive in travniki, obcestne brežine, plitvine jezer, mlak, rek in potokov, hidromelioracijski kanali, solinski bazeni in mirne morske plitvine, lovijo pa tudi v zraku. V letu so hitro prepoznavne, saj letijo z usločenim vratom, dolge noge držijo iztegnjene in jim segajo čez rep. Po tleh ali v vodi hodijo ali tekajo. Dolge noge in dolgi prsti so značilnost čapelj. Gnezdijo izpostavljeno na drevju ali skrito v trstičevju. V koloniji so družabne prepirljivke, v paru pa tihe in skrivnostne. Običajno vzredijo od 3 do 5 mladičev. Ti so ob izvalitvi pravi puhasti nebogljenčki, a hitro rastejo. Še preden poletijo, plezajo po bližnjih vejah in steblih. Siva in rjava, pisana čaplja je malo manjša od sive čaplje. Od pozne pomladi do jeseni se zadržuje v močvirjih in trstičjih. Je zelo redka in poleg tega se še rada skriva.
Tone Trebar

 

Sneg in živali

slika

Zima je čas, ko naravo prekrije bela snežna odeja. Kaj na sneg in mraz pravijo živali? Živali se prilagajajo nekoliko drugače kot ljudje. Nekatere se pred zimo skrijejo na toplo in jo kar prespijo. Mnoge ptice odletijo v tople kraje. Sesalci dobijo zimski kožuh, njihova dlaka postane debelejša in daljša, da jih bolje ščiti pred nizkimi temperaturami. Med sesalce spadata tudi domača mačka in pes. Če imaš katero od teh živali doma, veš, da se njihova dlaka pozimi nekoliko spremeni in postane bolj gosta. Vendar to še ne pomeni, da jih pozimi ne zebe. V naravi živali živijo zunaj. Tam se temperature skozi leto počasi spreminjajo in tako živalsko telo ve, kdaj bo potrebovalo več dlake za hladne dni. Njihov kožuh postopoma postaja gostejši. Ker so psi naši družinski člani, večino časa preživijo z nami v hiši ali stanovanju. To pomeni, da so na toplem, kjer je gosta zimska dlaka povsem odveč! Njihovo telo se zato ne pripravi dobro na nizke zimske temperature. Za mraz so bolj občutljivi tudi kratkodlaki psi, mladički in starejše živali. Poskrbi, da bo tvoj pes na vsakem zimskem sprehodu nosil plašček, v katerem mu bo toplo in se bo dobro počutil. Primeren plašček ne pokrije le pasjega hrbta, ampak tudi celoten spodnji del trupa. Poleg tega mora biti mehak in udoben. 
DZZŽ


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.