Moj planet

September 2019

Moj planet - iz julijsko-avgustovske številke

Julija in avgusta v Mojem planetu

Brusnice 

slika

so izjemno zdrave in nekateri jih uvrščajo med super živila. To so divje rastline, ki jih doma ne moremo gojiti. Poznamo dve vrsti – evrazijsko, ta raste pri nas, in ameriško brusnico. Brusnica je zimzelena rastlina. Njeni listi ne odpadejo niti v hudih zimah. Proti mrazu je zelo odporna. Ne mara
močne vročine. Najraje raste in najbolje uspeva v senci. Kaj so pritlike? Brusnica požene tanka in napol olesenela stebla. Steblom, ki se po tleh razrastejo okrog nizkega grmička, pravimo pritlike.
Brusnica lepo cveti. Njeni cvetovi so zvonaste oblike.

 

Jupiter 

slika

je največji planet v Osončju. Ta planet nima trdnega površja kot Zemlja, zato ga uvrščamo med plinaste velikane. Njegov premer je približno 11-krat večji od Zemljinega, vanj pa bi zložili 1321 zemeljskih obel. Sonce enkrat obkroži v nekaj manj kot dvanajstih letih in je od njega v povprečju petkrat bolj oddaljen kot Zemlja. Za Jupiter je značilna razburkana atmosfera s številnimi vrtinci oz. cikloni, med katerimi je najbolj znana Velika rdeča pega. Ta divja že tisočletja in je večja od Zemlje. Jupiter ima tudi največ lun med planeti v Osončju. Teh je kar 69. Največje štiri lune, Io, Evropa, Ganimed in Kalisto, lahko vidimo že z navadnim daljnogledom.

 

Kako se hladijo živali?

slika

Znojenje je eden najboljših načinov boja proti vročini. Ko znoj izhlapeva, se koža hladi. Vendar se znoji izredno malo živali. Da se v vročini potiš kot konj je gotovo primeren izrek, saj se razen konj ne znoji skoraj nobena žival. Vsekakor ne po vsem telesu. Psi in mačke se znojijo le po nogah, kar ni dovolj, da bi ohladili celotno telo. Ste že kdaj razmišljali, zakaj imajo živali v vročih delih Zemlje velika ušesa? Odgovor je seveda zaradi hlajenja. Uhlji so odlična površina za hlajenje krvi, saj so žile tik pod površino kože. Kri, ki pride iz notranjosti telesa, se v uhljih shladi ter se osvežujoče hladna vrne v notranjost. Sloni hlajenje še okrepijo z mahanjem z uhlji, kar poleg ohlajanja krvi deluje tudi kot pahljača.


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.