Moj planet

Julij in avgust 2019

Moj planet - iz marčne številke

Marca v Mojem planetu


Trepalničarka 

To je zelo strupena kača, ki živi v Srednji in Južni Ameriki. Ime je dobila po izrazitem grebenu povečanih lusk nad očmi, ki so podobne nekakšnim trepalnicam. Poleg živo rumene se pojavlja še v številnih drugih barvnih kombinacijah. Pogosto ima po telesu še rjave ali črne pege. Dolga je do 80 centimetrov in je nočna žival, ki iz zasede lovi majhne glodavce, žabe, kuščarje in ptice. Plen včasih privabi tako, da z repom oponaša zvijajočega se črva. Čeprav ni napadalna kača, se bo branila pred nadlegovanjem. S starostjo so njeni ugrizi natančnejši.

Osem planetov v Osončju

V Osončju je osem planetov, osem med seboj zelo različnih svetov. Razlikujejo se po velikosti, notranji zgradbi, po sestavi, gostoti in temperaturi atmosfer, po obliki površja in še čem. Zemlja pa je edini planet, na katerem je življenje, saj do danes znanstveniki na drugih planetih in njihovih lunah še niso odkrili živih bitij. To so Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Uran, Saturn, Jupiter, Neptun. 

Rjavi medved 

je največja zver pri nas in druga največja na svetu, večji je le severni medved. Samec lahko tehta tudi več kot 200 kg. Kljub okornemu videzu medved odlično teče, plava in pleza. V Sloveniji živi do 500 medvedov. Zaradi svoje velikosti in ker se prehranjuje pretežno z rastlinsko hrano, ki ni energetsko bogata, mora medved pojesti veliko hrane. Za to pa potrebuje veliko časa, da jo najde. Pri tem prehodi velike razdalje in se seli. Na žalost pogosto poseže tudi po hrani okrog človeških bivališč, zato moramo biti ljudje še posebej pazljivi.


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.