Moj planet

Julij in avgust 2019

Moj planet - iz oktobrske številke

Oktobra v Mojem planetu

Veliki panda 


je simbol Mednarodne zveze za varstvo divjih živali. Veliki panda je ogrožena žival, ki živi le na Kitajskem. Hrani se samo z bambusom, in to ob svitu in v mraku. Najraje ima mlade bambusove poganjke, je pa tudi liste. Samci so precej večji od samic in lahko tehtajo do 125 kilogramov. Brejost traja dva meseca in pol, samica skoti enega ali dva majcena gola mladička. Mladič preživi prve tedne v brlogu, potem pa ga mati nosi na hrbtu. Osamosvoji se pri letu in pol. V ujetništvu živi le še okrog 100 pand. Žal preživi le malo mladičev, zato je ta ljubka žival v samem vrhu po ogroženosti živali.

Navadni močerad 


Njegovo znanstveno ime je Salamandra salamandra. Je okrog 20 centimetrov dolga dvoživka, ki ima rep. Po hrbtu in bokih ima rumene lise na črni podlagi, vsaka žival ima drugačen vzorec. Najdemo ga v bližini izvirov ali gozdnih potokov, saj ima rad mokra tla. Po vsem telesu ima strupne žleze, ki ga ščitijo pred plenilci, vendar človeku ni nevaren, razen če si strup zanesemo v oči ali usta. Močeradi se parijo spomladi in jeseni. Ob rojstvu imajo že razvite okončine, nato živijo nekaj mesecev v vodi. Ne razlikujejo se veliko od odraslih močeradov, le po tem, da imajo škrge in da so veliko manjši. Življenjska doba močerada je do dvajset let. Pojdi v gozd po dežju in gotovo ga srečaš. 
Maja Bajželj 

Panama 


je tropska država v Srednji Ameriki. Oblivata jo kar dva oceana – Atlantski in Tihi, ki ju povezuje Panamski prekop. Prekop so odprli leta 1914 in od takrat omogoča veliko krajšo povezavo med vzhodno in zahodno obalo Amerike. Prekop so zgradili Američani, ki so z njim upravljali vse do leta 1999. Dolg je 84 kilometrov. S pomočjo vodnih zapornic in bazenov ladje dvignejo do jezera Gatun, ki leži 26 metrov nad morsko gladino. Po jezeru ladje premagajo večji del poti med oceanoma, potem pa jih spet spustijo na raven morja. Prekop je mogoče občudovati na nekaterih razglednih mestih, največje doživetje pa ponuja plovba med obema oceanoma. Vožnjo so mi popestrili z drevjem porasli otočki, na katerih so živele opice, lenivci in ptiči. Na nekaterih bregovih so se sončili krokodili, zato kopanje tod ni priporočljivo …
Igor Fabjan


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.