Moj planet

Julij in avgust 2019

Moj planet - iz septembrske številke

Septembra v Mojem planetu

Zavržena hrana 

slika
Na svetu zavržemo tretjino vse pridelane prehrane, to je 1,3 milijarde ton na leto! V Evropski uniji konča vsako leto v smeteh 88 milijonov ton hrane! Slovenec v povprečju na leto zavrže okrog 73 kg hrane, žal pa ta količina iz leta v leto narašča. Na drugi strani pa je ogromno lačnih ljudi in veliko preveč sestradanih otrok. Kaj lahko naredimo, da bo bolje? Pridelamo si svojo zelenjavo in sadje, kupujmo lokalno, ne prenajedajmo se, pravilno shranjujmo hrano, ostanke dajmo na kompost, živalim ali v zabojnik za biološke odpadke Tisti, ki imamo dovolj hrane, jo ponudimo tistim, ki je nimamo. Uživajmo v hrani!

 

Orangutan 

slika
Ta vrsta orangutana izvira z otoka Borneo, ki leži v južnem Tihem oceanu. Orangutani živijo večinoma na drevesih, v skupinah in si gradijo gnezda iz vej. So največje živali na svetu, ki živijo na drevesih. Poleg tega, da se razmnožujejo izjemno počasi, jih najbolj ogroža človek z izsekavanjem deževnega gozda. To je njihov dom! Orangutanom preti izumrtje, če človek ne bo zaradi pohlepa in prenehal s sebičnim početjem, ki je usodno za marsikatero ogroženo živo bitje. To izjemno ranljivo živalsko vrsto najbolj ogroža izsekavanje deževnega gozda, ki je njegov življenjski prostor. Si predstavljate, da vam uničijo lastni doma in potem nimaš več kje biti?

 

Najboljši odpadek je tisti, ki ga ni!  

slika
Zemlja je stara dobre štiri in pol milijarde let. Planet je preživel že marsikaj, a to, kar se dogaja zdaj, je skrb vzbujajoče. Človek je v zadnjih desetletjih ustvaril toliko odpadkov kot v vsej zgodovini skupaj. Polovico plastike, ki jo izdelamo, uporabimo samo enkrat, nato jo zavržemo. Žal velika večina pristane v morju in oceanih, daleč stran od naših oči. Morske živali plastične vrečke zamenjajo za meduze in jih pojedo. Samo v Tihem oceanu je plavajoči kup plastičnih odpadkov  velik za skoraj 100 Slovenij! Zato recimo ne plastičnim vrečkam, plastenkam, kozarčkom že danes! Zemlja lahko preživi brez človeka, človek pa ima za zdaj samo en dom – Zemljo.


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.