Moj planet

December 2019

Biseri Slovenije

Škocjanske jame

Med tremi kraškimi vasicami, Matavunom, Betanjo in Škocjanom, sto petdeset metrov pod površjem buči reka, ki se imenuje preprosto – Reka.

Kako je nastal Blejski otok?

Okoli enega redkih otokov v Sloveniji se je spletlo kar nekaj legend. Ena od njih pravi, da pred davnimi časi Blejskega otoka ni bilo, ampak je sredi s sočno travo porasle doline samevala le skala.

Slap Virje

V Posočju je vroč pomladni dan. Iz vasice Plužna, ki se stiska na terasi pod mogočnim pogorjem Kanina, se po široki poti umaknemo v gozdno senco. 

Škocjanske jame

Med tremi kraškimi vasicami, Matavunom, Betanjo in Škocjanom, sto petdeset metrov pod površjem buči reka, ki se imenuje preprosto – Reka.

Sv. Jakob nad Preddvorom

V Sloveniji lahko naštejemo kar 67 cerkev sv. Jakoba. Vsak pravi pohodnik z Gorenjske pa bo prepoznal predvsem dve.

Kropa

Za Kropo so pravili, da leži na koncu sveta, toda kroparski žeblji so bili znani daleč naokoli.

Pliskina pot

Tokrat se na Krasu nismo spustili v podzemlje kraških jam. Iz vasi Pliskovica smo se podali po Pliskini poti in si ogledali, kako so se v sožitju s trdo naravo Kraševci spopadali z burjo, kamenjem in pomanjkanjem vode.

Rotunda sv. Janeza Krstnika

Morda se zdi, da je Muta nepomemben kraj ob reki Dravi. Pa ni tako. Prav tam je bila nekoč meja med deželama Koroško in Štajersko. Nad reko Dravo je mejo z mitnico varoval grad in kraj je cvetel kot kovaško središče.


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.