Moj planet

December 2019

Biseri Slovenije: Grad Prem

Tokrat smo se na izlet podali v Brkine, gričevje pod pobočji mogočnih snežniških gozdov.

Pomlad je kar pravi čas za obisk teh krajev, ki slovijo po bogato založenih sadovnjakih. Znani so predvsem po slivah in jabolkih. Če boste skozi te kraje potovali poleti, lahko čas za postanek med potjo na počitnice v Kvarnerju izkoristite za obisk romantičnega gradu, ki se nad vasjo Prem šopiri le dober streljaj od glavne ceste. 

slika

Grad nad dolino, kjer so pele žage
Po cesti skozi Ilirsko Bistrico, ki turiste vodi v Kvarner, je pomembna tovorniška pot med tržaškim in reškim pristaniščem držala že pred stoletji. Tedaj je bilo v dolini ob reki z imenom Reka kar 140 mlinov in žag, kjer so obdelovali les iz snežniških gozdov. Lahko si mislimo, da je bilo zaradi te dejavnosti v dolini za tiste čase res veliko prometa. In kot vemo, so prometne poti vedno varovali gradovi. Nad dolino Reke so grad, ki se je skozi stoletja spremenil v pravo srednjeveško utrdbo, postavili že pred več kot osemsto leti.

Dva metra debelo obzidje

slika

Govorice pravijo, da stoji na mestu nekdanje rimske utrdbe Castra Prima. Od tod tudi ime gradu in vasi, ki je zrasla okoli njega: Prem. Postavili so ga bogati gospodje Devinski, ki so gospodovali velikemu ozemlju od Furlanije do Kvarnerja. Kasneje so se lastniki menjavali, a grad je bil skozi vso zgodovino zelo pomemben. Navsezadnje je bilo v njem tudi sodišče, v kleti pa ječa. V času turških napadov so grad močno utrdili in takrat je obzidje ob nevarnosti dajalo zatočišče tudi okoliškim vaščanom. Ponekod več kot dva metra debele zidove je obdajal obrambni jarek, vhod pa je zapiral dvižni most, tako da ga je bilo praktično nemogoče zavzeti.

Imate čas za sprehod?
Če imate več časa in si želite dobro pretegniti noge, se lahko na Prem odpravite peš po  označeni, kar 9 kilometrov dolgi Kettejevi poti. Začne se v Trnovem v Ilirski Bistrici in konča pred rojstno hišo velikega pesnika Dragotina Ketteja. Če vas zanima, kako so ljudje živeli pred sto petdesetimi leti, si lahko po dogovoru ogledate tudi prostore, kjer je mali Dragotin prebil prvi dve leti svojega življenja. Ker je bil njegov oče učitelj, so živeli v precej udobnem stanovanju pod šolsko učilnico. 

Nekoč cirkus, danes poroke
Ko so graščaki Prem dokončno zapustili, življenje v gradu še nekaj časa ni zamrlo, prej nasprotno. Starejši vaščani se še spominjajo zabav za grajskimi zidovi, v eni izmed najlepših soban pa so nekoč pripravili celo cirkuško predstavo. Lahko si predstavljate, da so zaradi vsega tega cirkusa marsikaj uničili in ob tem po nesreči ali nalašč izgubili marsikatero dragocenost. Kasneje, ko so zabave prepovedali, je grad skozi leta močno načel zob časa, a potem so ga k sreči lepo obnovili. Danes je v njem zanimiv muzej, pogosto pa se v gradu tudi poročajo. Zato je namreč kot nalašč. Notranje dvorišče z vodnjakom je kot iz pravljice, z obzidja pa se odpre pravljičen pogled na Brkine in obsežne gozdove s Snežnikom.

 

Pelji starše na izlet!
http://www.ilirska-bistrica.si/turizem/

Fotografije: Matej Zalar
Matej Zalar


 

slika

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.