Mussolini: vsi obrazi in vloge

Zakaj bi bil lahko vreden nostalgije, ki mu jo namenja vse preveč Italijanov, kot piše avtor knjige Richard Bosworth, svetovno priznani strokovnjak za novejšo italijansko zgodovino. Mussolinijeva diktatura je pognala v smrt 1 milijon ljudi, med njimi je od 1940 padlo več kot 400.000 Italijanov.

Povzpetnež iz mesa in krvi

Mussolini v mladih letih

Mussolini je bil bister, jezen, ambiciozen, občasno nasilen mladenič. Bil je aktivist, socialist, v žepu je kot talisman nosil medaljon s podobo Karla Marxa. Večkrat je imel sitnosti s policijo, zelo je bil nastrojen proti duhovščini.

Ob koncu desetletja je napisal žgečkljiv zgodovinski roman Kardinalova ljubica, v katerem je cerkev opisal kot leglo pohote, licemerstva in umorov. Svoje nazore je ves čas spreminjal, se obračal s tokom, zajemal življenje s polno žlico.

Boemsko dvoženstvo

Mussolini, sestra in žena

Leta 1915 se je civilno poročil z Rachele Guidi, ki mu je rodila pet otrok. Obstaja kar nekaj dokazov, da se je leto prej (1914) v neki cerkvi skrivaj poročil z Ido (Ireno) Dalser, ki mu je kmalu zatem rodila sina, za katerega je od julija 1916 plačeval preživnino. Mussolinijev brat je Arnaldo dosegel, da so l. 1924 odvzeli Idi otroka, njo pa spravili v umobolnico …

»Ne politika korenčka, politika palice!«   

slika

»Italijani so bili dolgo vajeni gledati Slovence skoraj kot na podljudi. Njihov odnos je mogoče primerjati s tistim, ki ga imajo na ameriškem jugu do črncev, le da tu učinkuje še strah pred velikim črncem v sosednji koči«, (pred Titom), je zapisal britanski opazovalec v poročilu za Foreign Office v povojnem Trstu.

»Imamo ga, bumbarja!«

Mussolini grobnica

Leta 1945 je Mussolini bežal v koloni vozil z nacističnim spremstvom proti nemški meji – prikrit, kamufliran, brez žene in mlajših otrok. Z njim sta potovala pod krinko španskega konzula s soprogo njegova dolgoletna ljubica Clara Petacci in njen brat.

Partizan iz skupine, ki jim je zaprla pot, ga je prepoznal in pokazal poveljniku klavrno postavo, ki je ždela v polmraku v zadnjem delu tovornjaka. »Imamo ga, bumbarja!« je zaklical partizan skupine, ki jim je zaprla pot. Poveljniku je pokazal postavo, ki je nemočno ždela v polmraku v zadnjem delu tovornjaka. Nemci so se izgovarjali, da je to eden njihovih, ki se ga je preveč napil. Ko je poveljnik Lazzaro odgrnil odejo, je že vedel, s kom ima opravka. Razorožili so ga in uradno aretirali.

Mussolini iz mesa in krvi

Mussolini za delovno mizo

Pridigal je revolucijo, poskušal je biti katolik in nekatolik, Romanjec, Italijan in univerzalist, populist in elitist, rasist in realist. Nekaj časa, pravzaprav dolgo je zvijača delovala. Bil je deležen oboževanja, ki je prihranjeno le za zvezde v športu in zabavni ‚industriji‘. Pripisovali so mu brezmejno karizmo.

Spremljale so ga številne ljubezenske epizode in razmerja  – neki poročevalec je izračunal, da je ob soprogi, Rachel Guidi, s katero je imel 5 otrok, spal z več kot 400 ženskami.« Uradno pa so našteli njegovi biografi še 146 ljubic.
 

Mussolinijeve fašistične parole, opazke

»Zavedni Italijani morajo energično očistiti (sic) Trst!«

»Slovenci so 'stenice', ki so se zajedle v italijansko hišo.«

»Vojna je normalno stanje ljudi.«

»Definicija fašizma je poroka korporacije in države.«

»Demokracija je lepa v teoriji; v praksi je pomota.«

»Naš program je preprost. Hočemo vladati Italiji.«

»Želel si je vojne, kot si otrok želi lune …« − zapis o dučeju iz dnevnika nekega fašista

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino Mladinska knjiga!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.