Adna Samire Kentrić

Risoman z dvema spletnima dogodkoma

Datum objave:

Pri založbi Mladinska knjiga je pred kratkim izšel risoroman Samire Kentrić Adna, ki ga bomo v tem tednu med bralce in bralke pospremili z dvema spletnima dogodkoma.

Adna

Spomini na begunsko preteklost

Idejno izhodišče za knjigo Adna je ilustrirana knjižica Pismo Adni (Beletrina, 2016), v kateri poslovilno pismo in razmere, v katerih je spisano, končajo Adnino že tako ne brezskrbno otroštvo. Zgodbo, ki jo je umetnica Samira Kentrić pretežno povedala s slikami, s pričujočim delom nadaljuje in nadgrajuje preko odrasle Adne, saj želi, da dekle dobi priložnost in še sama predstavi svoj odnos do razmer in ljudi, ki so jo in jo še obkrožajo.

Adna, dekle v začetku dvajsetih, se sooča s spominom na begunsko preteklost. Sprašuje se o smislu bivanja po smrti bližnjih, a svoje travmatične izkušnje ne zmore deliti z nikomer. Čeprav ima veliko srečo, da ji njena skrbnica omogoča materialno in intelektualno dostojno življenje in je na videz dobro integrirana v družbo, v kateri se znajde, ostaja sama. Nima težav z navezovanjem stikov, dobro se znajde v novih okoliščinah, a to, kdo je ona zares, pred zunanjim svetom skrbno skriva. Ima nadzor nad svojo zunanjo podobo, nad spolnostjo, globoko v njej pa ostaja zaklenjena bolečina. Vse do dne, ko se njen svet nepričakovano začne vrteti drugače in jo prisili v to, da se odpre in stopi naprej. 
 

Risoroman Adna je nastajal med leti 2016 in 2020

V tem obdobju je avtorica ustvarila čez 130 ilustracij. Najprej so nastajale slike, ki jih je med ustvarjalnim procesom razporejala v zgodbo. Močne likovne podobe Samire Kentrić zarežejo z neposrednostjo, aktualnostjo in brezkompromisnostjo ter ostanejo z nami še dolgo po tem, ko knjigo odložimo, neštete reference na aktualno-politično stvarnost, zgodovino družbe in umetnosti, pa omogočajo različna in večkratna branja. V njih se kaže močan socialni čut in družbeni angažma avtorice. Umetnica je slike čisto na koncu sešila z izjemnim besedilom, ki odstira ozadje podob in upoveduje intimno zgodbo dekleta, ki po travmatični izkušnji in dolgem obdobju otopelosti, vendarle zaživi polno življenje in najde njegov smisel. Adnina zgodba je univerzalna in brezčasna – vsak od nas mora na svoji poti v odraslost prestopiti lastne ovire ter najti moč in pogum za spremembo, poiskati svoj smisel bivanja. Razlikujejo se le okoliščine.
 

O avtorici

Samira Kentrić (1976) je vizualna umetnica, diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje UL, smer vizualne komunikacije. V svojem ustvarjanju združuje javno in politično govorico z intimno, s svojimi deli komunicira, kar je v družbi nereflektirano, neprijetno, skrito. Je dolgoletna članica umetniškega tandema Eclipse, zadnja leta vodi tudi likovne delavnice, namenjene ranljivim skupinam. Likovno je opremila številne knjižne in časopisne izdaje, sodeluje z več založbami in tekstopisci ter objavlja svoje avtorske knjige (Balkanalije, Beletrina, 2015; Pismo Adni, Beletrina, 2016). Je prejemnica različnih pohval in nagrad, med drugimi je na 13. Slovenskem bienalu ilustracije prejela pohvalo žirije za likovne podobe iz nastajajočega risoromana Adna.

Samira Kentrić je za izjave in intervjuje dosegljiva na elektronskem naslovu: samira.kentric@gmail.com

»Risoroman Adna je čudovita zgodba o spopadanju z lastno preteklostjo in sedanjostjo. Poetičen, mil in občutljiv tekst spremljajo ostre in pretresljive podobe, ki odpirajo vprašanja: kako sprejeti in govoriti o svojih težkih izkušnjah, kako kjub tem izkušnjam zaživeti in biti pogumen? Pripoved begunke, s katero pa se lahko na nekem nivoju poveže vsak in se skupaj s protagonistko tudi sam opogumi.« Ema Paš, članica programske ekipe Festivala angažiranega pisanja Itn.

»Adna je risoroman, v katerem se besedna in slikovna simbolika prepredeta in ustvarita celovito zgodbo deklice, begunke, priseljenke, ženske, Adne, ki se ne more sprijazniti z lastno preteklostjo, ker o njej nikdar ni mogla spregovoriti. Podobe, ki bralcem govorijo same zase, in kratki, skoraj verzni zapisi, ki nas strnjeno peljejo v zgodbo. Knjiga, ki jo lahko preberemo hitro, a bo z nami ostala lep čas in nas držala v vrtincu misli, ki jih delimo z Adno.« Tina Tomšič, članica programske ekipe Festivala angažiranega pisanja Itn.
 

Spletni dogodki

Pred izidom knjige smo načrtovali obsežnejšo predstavitev dela v okviru letošnjega Festivala angažiranega pisanja Itn. Ker dogodki v živo niso mogoči, se je festivalsko dogajanje preselilo na splet, spremljate ga lahko na festivalski FB strani. Adno bomo predstavili na dveh dogodkih:

  • Četrtek, 16. 4. ob 18.00 na FB profilu Itn.: Pogovor s Samiro Kentrić, povezujeta Ema Paš in Tina Tomšič (Produkcija Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška v sodelovanju z Založbo Mladinska knjiga; tehnična podpora: Mark J. Užmah; Pogovor sofinancira: MOL – Oddelek za kulturo)
  • Petek, 17. 4. ob 20.00 na FB profilu Vodnikova domačija: Odprtje 3-D virtualne razstave likovnih del Samire Kentrić iz knjige Adna (Produkcija Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška v sodelovanju z Založbo Mladinska knjiga; Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek; Oblikovanje in digitalni vmesniki: Nejc Vašl in Maša P. Žmitek; Zvočni posnetki: Špela Frlic; Razstavo sofinancira: MOL – Urad za mladino)

 

Adna
Adna
Samira Kentrić

Knjigo je izdala Mladinska knjiga, 128 strani, cena: 24,99 EUR.

DZ_Promo
Za vas ustvarjamo

Dobre zgodbe - dom najboljših zgodb.

Namigi za branje, avtorji, lestvice, zanimivosti, pogovori, podkasti.

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Svet knjige_Blok
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu