Knjige, ki osvetljujejo ta čas

Pet knjižic iz nove zbirke Ergo ter Jež in samotni občutek Toona Tellegena

Datum objave:

Zbirka Ergo je nastala med karanteno. Avtorji aktualnih in polemičnih del iz nove zbirke Ergo z različnih vidikov osvetljujejo ta čas in posledice pandemije. Tudi roman Jež in samotni občutek Toona Tellegena je v svoji sporočilnosti blizu tem vsebinam.

 

Paolo Giordano: V času epidemije

V prvih dneh, ko je epidemija koronavirusa zarezala v naša življenja, je italijanski pisatelj in fizik Paolo Giordano v knjižici V času epidemije v jasnem in razumljivem jeziku pojasnil delovanje virusa, začetek epidemije, razloge za karanteno in prihodnost, ki nas čaka. Knjižico so v prevodu Jerce Kos lahko že marca prebirali tudi slovenski bralci. Med uredniki leposlovja Mladinske knjige pa se je takrat porodila zamisel o zbirki Ergo, ki bi aktualne teme zgoščeno osvetljevala in dokumentirala z različnih vidikov. 

Paolo Giordano je zaslovel s prvencem Samotnost praštevil, z njim je leta 2008 osvojil italijansko knjižno nagrado strega. Bralce je navdušil tudi z naslednjima romanoma: Človeško telo ter Črnina in srebro. Prevajajo ga v več kot trideset jezikov. Več o avtorju >

V času epidemije
V času epidemije
Paolo Giordano

Prevod: Jerca Kos, Uredila: Darja Marinšek, Zbirka: Ergo, Število strani: 64, Cena: 9,99 EUR.

 

Tomaž Grušovnik: Karantenozofija, Razmišljanja o pandemiji

Svoja razmišljanja o pandemiji je v knjižici Karantenozofija predstavil filozof dr. Tomaž Grušovnik. Med glavnimi temami njegovega raziskovalnega dela sta problema zanikanja in hotene nevednosti in te teme se tesno povezujejo s pojavom, doživljanjem ter razlago vzrokov in posledic epidemije koronavirusa. V Karantenozofiji na poljuden način in s pomočjo teorije išče odgovore na vprašanja o tem, ali smo ljudje dojemljivi za spoznavanje novega in spremembe, ali nas bo kriza privedla bliže zaupanju v znanost…  

Dr. Tomaž Grušovnik na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem poučuje predmete, povezane s filozofijo vzgoje in izobraževanja ter etiko, raziskovalno pa se ukvarja z okoljsko etiko in etiko živali ter s filozofijo edukacije. 

Karantenozofija
Karantenozofija, Razmišljanja o pandemiji
Tomaž Grušovnik

Uredila: Nela Malečkar, Zbirka: Ergo, Število strani: 56, Cena: 9,99 EUR.

 

#ta čas: 50 dni, 50 pesmi 

Tretja knjižica iz zbirke Ergo je nastajala že od samega začetka epidemije. Vodja uredništva leposlovja pri MKZ Andrej Ilc je 50 dni na družabnih omrežjih objavljal po eno pesem iz zakladnice sodobne slovenske in svetovne poezije. Tako je kot svojevrstna refleksija tega časa nastala pesniška zbirka #TA ČAS: 50 DNI, 50 PESMI, oplemenitena z odličnimi ilustracijami Tanje Komadina. 

»Nekatere pesmi so kot ljudje, ki drugače ne izstopajo, v najtežjih trenutkih pa dajo največ od sebe,« je  zapisal Andrej Ilc, ki je 50 pesmi izbral iz sodobne slovenske in svetovne poezije.

Ta čas: 50 dni, 50 pesmi
#ta čas: 50 dni, 50 pesmi
Različni avtorji

Izbral in uredil: Andrej Ilc, Ilustracije: Tanja Komadina, Zbirka: Ergo, Število strani: 96, Cena: 9,99 EUR.

 

Aleš Berger: Breze

Aleš Berger se je ukazom in prepovedim v času epidemije vsakodnevno zoperstavljal z igrivim nizanjem premislekov, domislekov in doživljajev. Zdaj so zbrani v knjižici BREZE. Mojstrski besedovalec, preizkušen v mnogih črkarskih bitkah,  je virtuozno preveslal tudi marsikatero izrazno oviro: »Moral si bom izmisliti kakšno drugačno spodbudo, da bo priganjala 'daj, fant, napiši vsak dan stran po stran, toliko in toliko znakov, malo priznaj po pravici, drugo si izmisli'. Pač, pač, odgovarjam, a tudi to bo postalo duhamorno, vsak dan ista marnja /…/ Nič odvračanja norosti, mi pravi (notranji?) glas. Ojačaj jo, dovoli ji hujši izbruh. Samo s protinapadom boš zmagal! Naj bo stvar odbita, a zbuja naj vtis normalnosti.«

Aleš Berger je pisatelj, prevajalec, dolgoletni urednik, literarni in gledališki kritik. Poleg številnih nagrad je za svoj prevajalski opus prejel tudi Prešernovo nagrado. Več o avtorju >

Breze
Breze: 40 poganjkov od marca do maja 2020
Aleš Berger

Uredil: Andrej Ilc, Zbirka: Ergo, Število strani: 93, Cena: 9,99 EUR.

 

Renata Salecl: Človek človeku virus

Pronicljive analize dr. Renate Salecl, filozofinje in sociologinje, v katerih se pogosto  dotakne povsem vsakdanjega življenja, nam pomagajo razumeti, kako deluje ta svet. Knjižica ČLOVEK ČLOVEKU VIRUS prinaša poglobljeno refleksijo najrazličnejših sprememb, ki jih vnašata v naše življenje koronavirus in pandemija.

Dr. Renata Salecl je redna profesorica in znanstvena svetnica, članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti, zaposlena na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Kot gostujoča profesorica predava v New Yorku in Londonu. Njene knjige so prevedene v petnajst različnih jezikov.

Človek človeku virus
Človek človeku virus
Renata Salecl

Uredila: Nela Malečkar, Zbirka: Ergo, Število strani: 80, Cena: 9,99 EUR.

 

Toon Tellegen: Jež in samotni občutek

Roman Jež in samotni občutek Toona Tellegena, ki ga je prevedla Staša Pavlović, z ilustracijami pa enkratno zaokrožila Ana Zavadlav, pretanjeno, a hkrati z značilnim humorjem spregovori o zelo človeških občutkih. Včasih zna biti samota prav prijetna, a jež, ki ga nikoli nihče ne obišče, se neke jeseni odloči, da bo na obisk povabil druge živali in priredil zabavo …

Nizozemski pisatelj in pesnik Toon Tellegen slovi po poetičnih, filozofskih zgodbicah o živalcah, ki poskušajo najti svojo pot v nerazumljivem svetu, njegov obsežni opus pa vključuje tudi pravljice, otroške knjige ter poezijo in prozo za odrasle. 

Izid knjige sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa

Jež in samotni občutek
Jež in samotni občutek
Toon Tellegen

Prevod: Staša Pavlović, Ilustracije: Ana Zavadlav, Uredil: Andrej Ilc, Število strani: 216, Cena: 24,99 EUR.

DZ_Promo
Za vas ustvarjamo

Dobre zgodbe - dom najboljših zgodb.

Namigi za branje, avtorji, lestvice, zanimivosti, pogovori, podkasti.

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Svet knjige_Blok
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu