V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Natečaj za nagrado modra ptica

Mladinska knjiga razpisuje sedmi natečaj za nagrado modra ptica 2022

Datum objave:

Skupina Mladinska knjiga razpisuje književno nagrado modra ptica za najboljše še neobjavljeno književno delo, in sicer za zvrst »roman za odrasle«. Znotraj romana je natečaj odprt za vse žanre in vsebine. Skrajni rok za oddajo besedila je 1. julij 2021.

Avtorje in avtorice vabimo, naj na natečaj prijavijo svoja še neobjavljena dela, ki niso krajša od 7 in daljša od 15 avtorskih pol in so v izvirniku napisana v slovenskem jeziku. Delo, ki ga prijavljajo, ne sme sodelovati še v kakšnem drugem natečaju. Avtorji naj svoja dela pošljejo po elektronski pošti na naslov modraptica@mkz.si najkasneje do 1. julija 2021. Besedila naj bodo pripravljena v pisavi Times New Roman, velikost črk 12, razmik 1,5 vrstice. Avtorji naj založbi posredujejo še naslov stalnega bivališča in številko mobilnega telefona. 

Strokovna komisija v sestavi Aljoša Harlamov (predsednik), Nela Malečkar (namestnica predsednika), Andrej Ilc, Andrej Blatnik, Bojan Švigelj, Tatjana Stojić in Katja Kovač (člani) bo prebrala vsa prispela dela in najboljšemu podelila nagrado v višini 10.000 evrov bruto. Nagrada vključuje avtorski honorar do naklade 5000 izvodov. Nominirance in zmagovalni roman bomo razglasili januarja 2022, nagrada pa bo podeljena ob izidu knjige v prvi polovici leta 2022.

Več o pravilih sodelovanja si preberite v Pravilniku o podelitvi nagrade
 

Najboljši romani z natečaja Modra ptica posegajo še po drugih nagradah

Zmagovalni roman natečaja Modra ptica 2018 v zvrsti roman za odrasle Pogodba Mojce Širok (Mladinska knjiga, 2018) ter oba nominirana: Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik (Cankarjeva založba, 2019) in Ivana pred morjem Veronike Simoniti (Cankarjeva založba, 2019), so bili v najožjem izboru še za druge nagrade. Ivana pred morjem je zmagovalni roman književne nagrade kresnik 2020, nominiran je bil tudi za nagrado kritiško sito. Tudi roman Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik je bil med letošnjimi kresnikovimi finalisti. Z modro ptico nagrajeni roman Pogodba Mojce Širok je bil leta 2018 nominiran za najboljši prvenec, leta 2019 pa finalist za nagrado kresnik. 

Zmagovalka natečaja Modra ptica 2020 v zvrsti mladinski roman je bila Simona Semenič. Nagrajeni roman Skrivno društvo KRVZ je pot med mlade bralce in tudi njihove starše uspešno začel sredi aprila. 

Več o nagradi modra ptica >

Menu