V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Novi knjigi Slike in zgodbe ter Unadva

Deli slikark Ejti Štih in Tisje Kljaković Braić

Slike slovenske akademske slikarke Ejti Štih so z zgodbami obogatili bolivijski in slovenski avtorji, hrvaška slikarka in ilustratorka Tisja Kljaković Braić pa je z ilustracijami in kratkimi stavki ustvarila svežo, s humorjem prežeto zgodbo zakonskega para.
 

Ejti Štih: Slike in zgodbe

V knjigi Slike in zgodbe  njene slike »pripoveduje« petnajst bolivijskih avtorjev - Blanca Elana Paz, Claudio Ferrufino-Coqueugniot, Darwin Pinto, Gonzaio Lema, Isabel Mesa, Juan Claudio Lechin, Luisa Fernanda Siles, Magela Baudoin, Manfredo Kempff, Manuel Vargas, Oscar Barbery Suárez, Ramón Rocha Monroy, Roberto Navia, Wilmer Urrelo, Wolfango Montes ter petnajst slovenskih avtorjev - Agata Tomažič, Boris A. Novak, Drago Jančar, Dušan Jovanović, Dušan Šarotar, Feri Lainšček, Katarina Marinčič, Maja Gal Štromar, Milan Kleč, Patricija Maličev, Roman Rozina, Saša Pavček, Suzana Tratnik, Vinko Möderndorfer in Vlado Žabot. Med temi tridesetimi avtorji je veliko takih, ki so prejeli pomembne državne in mednarodne nagrade, njihova dela pa so prevedena v več jezikov.

Ejti Štih, Slike in zgodbe, naslovnica knjige
Slike in zgodbe
Ejti Štih

Ideja, slike in spremna beseda: Ejti Štih, prevedla Špela Mihelač, uredila Nela Malečkar, likovno uredil in oblikoval Marko Prah.
Št. strani: 148, cena: 29,99 €

O nastanku dela Slike in zgodbe

»Ne vem, iz kakšne snovi so moji možgani, vendar so omejeni na podobe, zato me je vselej zanimalo, kako stvari zaznavajo drugi ljudje, ki niso tako vizualni kot jaz. Tako se je porodila zamisel za to knjigo. Bolivijskim pisateljem sem poslala osemdeset svojih slik, da so lahko izbrali tisto, ki jih je navdahnila za zgodbo. Petnajstim bolivijskim zgodbam smo ob prevodu v slovenščino dodali še petnajst zgodb slovenskih pisateljic in pisateljev. Podobe so postale besede. Po navadi je nasprotno,« je o nastanku knjige Slike in zgodbe zapisala slikarka Ejti Štih.
 

O avtorici Ejti Štih

Ejti Štih je diplomirala na ljubljanski likovni akademiji, specialistični študij pa je opravila v Zagrebu. Od leta 1982 pretežno živi in ustvarja v Boliviji, kjer si je ustvarila družino, s svojimi deli in galerijsko dejavnostjo pomembno sooblikuje tamkajšnjo slikarsko in galerijsko sceno. S Slovenijo je močno povezana, v svoji domovini pogosto razstavlja svoja dela.
 

Tisja Kljaković Braić: Unadva

Hrvaška slikarka in ilustratorka Tisja Kljaković Braić je risbe ter dialoge in komentarje zakonskega para v vsakdanjih življenjskih situacijah najprej objavljala na družabnih omrežjih. Karikature so postale prepoznavne in izjemno priljubljene. Nastala je knjiga 90 karikatur (skoraj vse so črno-bele), ki mediteransko zakonsko zvezo predstavljajo z zmesjo nežnosti, humorja in rahlega posmeha.

»Tisja Kljaković Braić z nadarjenostjo subtilne humoristke in očesom pronicljive opazovalke v 90 risbah pred nami oživlja situacije, ki so tako tipske, da so del vsake zakonske zveze, v njenem primeru pa so tudi južnjaško živopisne, ekstravertne, operetne, vulgarne,« je v spremni besedi zapisal Jurica Pavičić.

Unadva sta zdaj med nami tudi v slovenski knjižni izdaji. Smešna in ganljiva hkrati. Slovenskim bralcem je dialoge, prežete z dalmatinskim humorjem, v sočen primorski dialekt prevedla Đurđa Strsoglavec.

Unadva, Tisja Kljaković Braić
Unadva
Tisja Kljaković Braić

Spremno besedo napisal Jurica Pavičić, prevedla Đurđa Strsoglavec, uredila Nela Malečkar
Št. strani: 200, cena: 24,99 €

Izid knjige Unadva sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa
 

Botticelli - Rojstvo Venere
Unikatna knjižna mojstrovina

Sijajni Botticelli

Dragocena knjiga za ljubitelje likovne umetnosti, bibliofile, poznavalce in zbiratelje umetniških del ter umetnostne zgodovinarje.

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Svet knjige_Blok
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu