Tri nova dela v zbirki Moderni klasiki

Bizarne zgodbe, Zlata leta gospodične Jean Brodie in Lakota

Datum objave:

Ugledna zbirka Cankarjeve založbe Moderni klasiki, ki bo prihodnje leto praznovala 20-letnico izhajanja, je bogatejša za tri nova dela: Bizarne zgodbe Nobelove nagrajenke Olge Tokarczuk, Zlata leta gospodične Jean Brodie škotske pisateljice Muriel Spark in Lakota nizozemskega pisatelja Jamala Ouariachija.
 

Olga Tokarczuk: Bizarne zgodbe

Bizarne zgodbe (2018) Olge Tokarczuk vsebujejo deset v različne dogajalne čase in kraje postavljenih in motivno raznovrstnih zgodb, ki so, kot napoveduje naslov, nenavadne, včasih presenetljive, vendar tudi s komičnimi in humornimi poantami. Vsem sta skupna rahlo premaknjen pogled na stvarnost in opisovanje mejnih izkušenj, v katerih se človek pogosto znajde pred izzivi, ki izhajajo iz možnosti sodobnih tehnologij. Takšne teme so kloniranje, možnost spreminjanja ali metamorfoze telesa, vse večja samotnost posameznika v okolju tehnicizirane družbe, telesna in duhovna zmedenost zaradi nerazumevanja lastnega položaja in vloge v svetu, potreba po preseganju neantropomorfnega zornega kota. S tematiko kloniranja pisateljica prevprašuje pojme človeške individualnosti in neponovljivosti ter slika posledice skrajne individualizacije in odtujenosti od soljudi, z dobesednim branjem vstajenjskega mita pa opozarja na bizarno razsežnost religije. Kljub prikazovanju tehnološko naprednega ali rahlo fantastičnega okolja so v ospredju odnosi med ljudmi in psihološka predstavitev junakov, njihovih bojazni, stisk in dilem.

Poljska pisateljica Olga Tokarczuk (1962) je mdr. prejemnica Nobelove nagrade za leto 2018, mednarodnega bookerja 2018 in vilenice 2013. Doslej je napisala devet romanov, med njimi Begune, Pelji svoj plug čez kosti mrtvih in Jakobove bukve, tri novelistične zbirke in dve knjigi esejev.

Bizarne zgodbe
Bizarne zgodbe
Avtor: Olga Tokarczuk

Prevod in spremna beseda: Jana Unuk, zbirka: Moderni klasiki, uredil: Andrej Blatnik, število strani: 168, cena: 24,99 EUR

 

Muriel Spark: Zlata leta gospodične Jean Brodie

Roman Zlata leta gospodične Jean Brodie (1961) je klasično delo škotske književnosti, njegova naslovna junakinja pa eden najbolj nepozabnih romanesknih likov 20. stoletja. Samosvoja, strastna in sentimentalna Jean Brodie je učiteljica na edinburški dekliški šoli, kjer pod svoje okrilje vzame peščico izbrank v želji, da bi jih vzgojila v creme de la creme. Sredi tridesetih let preteklega stoletja jih uči o italijanskih renesančnih slikarjih, menstrualnih zagatah, ljubezenskem življenju Emily Brontë in izjemnosti moža po imenu Benito Mussolini. Med svojimi učenkami uživa brezpogojno privrženost, toda ko dekleta vpelje v spletke odraslih, njihovo zvestobo postavi na preizkušnjo. Po romanu je bil leta 1969 posnet istoimenski film, ki je legendarni angleški igralki Maggie Smith prinesel oskarja za naslovno vlogo.

Muriel Spark (1918–2006) velja za najpomembnejšo škotsko pisateljico 20. stoletja. Nekaj let je preživela v Rodeziji (današnjem Zimbabveju), Londonu, New Yorku, zadnjih dobrih trideset let svojega življenja pa v Toskani. Znana je predvsem po humornem prikazovanju človeške narave in satirični priostrenosti svojih del. V slovenščini je doslej izšel le njen roman Memento mori.

Klasična leta gospodične Jean Brodie
Zlata leta gospodične Jean Brodie
Avtor: Muriel Spark

Prevod in spremna beseda: Tadeja Spruk, uredil: Andrej Blatnik, zbirka: Moderni klasiki, število strani: 136, cena: 24,99 EUR

 

Jamal Ouariachi: Lakota

Aurelie Lindeboom je uspešna televizijka, ki z možem Philipom in s triletno hčerko živi povprečno, a čisto srečno meščansko življenje. Toda vse to se nenadoma spremeni, ko po desetih letih znova trči v Alexandra Laszla, nekoliko ekscentričnega bivšega poslovneža, humanitarnega delavca, ki je na prelomu stoletja reševal lakoto v Afriki, svojo nekdanjo veliko ljubezen – in obsojenega pedofila. Šokirana nad njegovo telesno (in duševno?) transformacijo, se odloči, da bo sprejela ponudbo in napisala njegovo biografijo, pri tem pa raziskala, kdo sploh je človek, s katerim je preživela nekaj najlepših dni svojega življenja. Lakota je kontroverzen roman, ki raziskuje naravo ljubezni, dobrotništva in malomeščanskih konvencij spolnosti ter pri tem preizkuša bralčeve meje. Sodobno, stilistično sveže delo je v določenih odlomkih nekakšen pastiš nizozemske in svetovne literature, celo postmodernistična parodija slogov, a vseskozi ostaja tudi psihološko in sociološko prepričljiv roman.

Jamal Ouariachi (1978) je nizozemski pisatelj maroških korenin. Študiral je psihologijo in se nekaj časa preživljal kot spletni terapevt. Napisal je zbirko kratke proze, roman v soavtorstvu in tri samostojne romane: prvenec De vernietiging van Prosper Morèl (»Propad Prospera Morela«, 2010), Vertedering (»Nežnost«, 2013), ki je bil nominiran za številne nizozemske nagrade, ter Lakota (Een honger, 2015), za katerega je prejel nagrado Evropske unije za književnost (EUPL).

Lakota
Lakota
Avtor: Jamal Ouariachi

Prevod: Stana Anželj, spremna beseda: Aljoša Harlamov, zbirka: Moderni klasiki, uredil: Aljoša Harlamov, število strani: 560, cena: 37,99 EUR

neki
Za vas ustvarjamo

Dobre zgodbe - dom najboljših zgodb.

Namigi za branje, avtorji, lestvice, zanimivosti, pogovori ... in čudovita praznična darila

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Svet knjige_Blok
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu