Reader's Digest

Naslovnica 1909

življenje - rutina + druženje = sreča na kubik

Predvsem pa je neulovljiva in sama sebi se zdim smešna, da jo skušam opisati s tako filozofsko-znanstvenimi označevalci, kot sta relativno in absolutno.

Ampak avtorica članka na strani 36 trdi, da občutje sreče v življenju pogosto lahko povečamo že z malce ustvarjalne aritmetike. Začnemo lahko s prištevanjem dejavnosti, ki nas veselijo: Japonka Yui Yukutake, klasična glasbenica, ki je prišla v Švico na podiplomski študij, se je na primer začela učiti igranja na alpski rog (str. 82). V drugi fazi odštejemo vse tisto, kar nas obremenjuje ali spravlja ob živce (zelo dobre predloge v tej smeri najdete na str. 88). Nato lahko pomnožimo (ali potenciramo?) stike z ljudmi (na to stavi tudi Eva Pavli; intervju z njo si preberite na str. 10)

Na koncu rezultat – srečo – delimo z drugimi. Najbolj čudno pri deljenju sreče je, da je potem, ko jo razdeliš med druge, ne ostane manj zate, ampak se njena količina eksponentno poveča. Nekako tako, kot se trudi ponazoriti enačba v naslovu tega uvodnika.

Skratka, matematika nas ne uči samo reševanja problemov, ampak tudi umetnosti življenja. Naj vas ta lepa misel pospremi v še en nov začetek šolskega leta.

MAJA LIHTENVALNER, urednica (9/2019)

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.