Reader's Digest

NASLOVNICA 2003

 

 

Če ne bi bilo Hermione …

V zadnjih mesecih sem prebrala zmerno do veliko navdušujočih in navdihujočih knjig in časopisnih člankov, bila dvajsetkrat na Rožniku (kar je zame približno tak dosežek kot svetovni rekord za Usaina Bolta), srečala dva ali tri ljudi, ki jih nisem videla že od gimnazije (maturirala sem, ko je Slovenija upihnila prvo svečko), in v vsej tej množici trenutkov s pozitivne polovice razpoloženjske lestvice me je k najširšemu nasmehu pripravil stavek, ki se sonči v naslovni vlogi marčevskega uvodnika.

Verjamem, da bomo v kratkem dobili planetarno knjižno (filmsko ali drugo) uspešnico, v kateri bo vloga vsemogočnega osrednjega lika pripadla ženski. Pravzaprav je bilo ženskih superjunakinj že kar nekaj (od Supergirl prek Čarlijevih angelčkov do Lare Croft in Spider Woman). Tudi v novem filmu o Jamesu Bondu naj bi vlogo agenta 007 odigrala – ženska.

Na tem mestu ni prostora, da bi se razpisala o tančinah reprezentacij ženskih likov v akcijskih filmih in drugih žanrih popkulturne produkcije, rekla bom samo tole: stvari gredo na bolje. Ženske že dolgo niso več samo okraski ali požrtvovalne matere ali pametne pomočnice pametnejših moških.

A za vsak primer se moški 8. marca vseeno spomnite svojih žena, hčera, babic, tet, sosed ... in jim podarite nageljček ali dva. Ni nujno, a tudi škodilo ne bo. In spomnite jih, da so krasne, čeprav niso superženske.

Seveda pa ne pozabite, da ste tudi vi krasni in da nihče ne pravi, da morate biti superjunaki.

MAJA LIHTENVALNER, urednica (3/2020)

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.