Reader's Digest

Naslovnica 1904

Smeha polna skleda

V nasprotju s slovenščino, kitajščino ali romunščino, se nam ga ni treba učiti. Sposobnost za smejanje je prirojena ‒ dojenček se prvič nasmeji pri treh ali štirih mesecih, veliko preden izgovori prvo besedo.
V nasprotju s splošnim prepričanjem smeha v večini primerov ne izzovejo šale. Smeh je neke vrste socialno lepilo, ki veže odnose.
Kadar se smejimo, pogosto sporočamo, da bi se radi igrali. Torej ima smeh povezovalno funkcijo med člani določene skupine. Nihče še ni izmeril, koliko se smejijo ljudje v različnih starostnih obdobjih, ampak verjetno se največ smejijo majhni otroci. Najbolj prekipevajoč smeh slišimo pri smrkavcih in smrkavkah, starih štiri ali pet let. Odrasli se smejijo manj kot otroci, verjetno zato, ker se manj igrajo. Poleg družbenopovezovalne funkcije ima smeh še druge dobre lastnosti: medtem ko se smejimo, možgani izločajo endorfin, hormon zadovoljstva, ki telesu prinese sprostitev.
Naj se april začne, nadaljuje in konča s smehom. Morda vas bo v smeh spravil članek o največjih prismodah med zlikovci (str. 66), ali pa rubriki Smeh in Na delo. Če nič od tega ne bo pomagalo, prosite kakega člana gospodinjstva, naj vas požgečka.

MAJA LIHTENVALNER, urednica (4/2019)

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.