Reader's Digest

NASLOVNICA 2004

 

 

Aktualno

Česa ne počnite v katastrofi

Nikoli ne bom pozabil zvoka škripanja kovine,” pri­poveduje George Larson, potnik na letu 440 letalske družbe Indian Airlines iz Chennaija v New Delhi leta 1973. Ura je bila 22.30. Letalo je med pristankom trčilo ob električni daljnovod in strmoglavilo. Larsona je vrglo s sedeža. Trup letala se je začel lomiti na pol, potniki so kričali. 

Ko se je Larson ovedel, je ležal na neki razbitini. Kmalu je počilo in rezer­voarji za gorivo so se vneli. Medtem ko so z neba deževali kosi letala, je Larson odrinil razbitino in se zakotalil na tla. Prestavil se je v način preživetja in uspelo se mu je splaziti na varno, še preden se je ogenj razširil. Od 65 potnikov in članov posadke jih je preživelo samo 17. Larson je bil eden od njih. 

Naravnost neverjetno je, koliko ljudi se v smrtno nevarnih situacijah ne odzove dovolj hitro, da bi si rešili življe­nje. Na posnetkih potresa na Japonskem leta 2011 lahko opazujemo ljudi, ki tvegajo življenja, ko v trgovinah stečejo k policam s steklenicami alkoholnih pijač, da ne bi padle na tla in se razbile. In ko je na denverskem le­tališču lansko leto pristalo letalo z gorečim motorjem, so evakuirani potniki postopali okrog letala, opazovali požar in ga fotografirali.  

ZARIA GORVETT (2018/6)
Celoten članek si lahko preberete v junijski številki revije Reader’s Digest na strani 60.

Rešitev za plešavost? Samozavest!

Številni moški, ki postajajo plešasti, stisko skrivajo z lasuljami, črnim humorjem ali stoicizmom. Kakšne so njihove možnosti v bitki proti izgubljanju las?

Resnica o Velikem koralnem grebenu

Razprava o tem, ali Veliki koralni greben umira ali ne, se kar ne umiri. David Levell je raziskal, kaj se v resnici dogaja s svetovno znanim avstralskim morskim parkom.

Mejni stražnik, župan in zid

Zgodba o dveh Madžarih: vojaku, ki je pomagal zrušiti železno zaveso, in politiku, ki je 26 let pozneje protestiral proti novi ograji iz bodeče žice

Izrezovalca buč

V newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMa) je na ogled razstava bučnih umetnin umetnikov Marca Evansa in Chrisa Sorie.

Srečo je treba deliti …

... včasih pa tudi množiti, seštevati in odštevati. Ste vedeli, da je mogoče veliko življenjskih težav rešiti z malce ustvarjalne matematike?

Z ulice do lastnega doma

Po vsej Evropi je vse več brezdomcev. Čas je, da poskrbimo, da bodo imeli vsi varno streho nad glavo.

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.