Reader's Digest

NASLOVNICA 2004

 

 

Drama

V dvorani treh čudežev

Bila je sobota zjutraj, 15. aprila lani, ko je Xisco Gràcia Lladó v bližini ustja jame Cova de va Piqueta s tovornjaka raztovoril jeklenke s kisikom. Xisco in njegov stari prijatelj Guillem Mascaró sta tistega dne nameravala raziskati podvodni jamski sistem na španskem otoku Majorka. 
isco se je z jamskim potapljanjem ljubiteljsko ukvarjal že več kot 20 let. Čokati 54-letni ločenec in oče dveh otrok je užival v kartiranju številnih otoških predorov in podvodnih dvoran. S svojimi odkritji je dopolnjeval vse bogatejšo zbirko znanstvene literature o jamah na Majorki.
Guillem, vitki 54-letni domačin, se je potapljal že desetletja, z raziskovanjem jam pa je pričel leta 2003. Veselil se je potapljanja z Xiscom, enim najizkušenejših jamskih potapljačev na Majorki.
Xisco je razgrnil zemljevid in pokazal na območje približno 900 metrov od vhoda v jamo. “Tu so podzemne dvorane,” je dejal Xisco, “in še nihče jih ni raziskal.” Xisca je vznemirjala misel na to, da bo te podzemne prostore prvi videl prav on.
Ob vstopu v jamo ju je pozdravil vlažen zrak in zdrsnila sta v temo. Xisco si je za pas pritrdil štiri jeklenke zraka in tri steklenice podal Guillemu. Zadovoljen, da imata ustrezno količino zraka – dovolj, da prideta v notranjost, raziščeta, se vrneta in še za dodatno uro v primeru zapletov ‒, si je Xisco namestil regulator za zrak na usta in potisnil glavo pod vodo. Guillem mu je sledil.

LIA GRAINER (2018/6)
Celoten članek si lahko preberete v junijski številki revije Reader’s Digest na strani 44.

Starec in gora

92- letnega Billa McDonnella, ki se je med lovom izgubil v gozdu, so našli s čudežem moderne tehnologije ‒ z dronom za iskanje in reševanje.

Klopotačino maščevanje

Ko je Jeremy Sutcliffe obglavil strupeno klopotačo, ki je grozila njegovi ženi, je bil prepričan, da je opravil z njo. Motil se je.

Rešitev s Facebooka

Ko ameriška turista po prometni nezgodi obležita v džungli, tako poškodovana, da ne moreta hoditi, imata eno samo upanje: telefon s skoraj izpraznjeno baterijo.

Čez rob

Spust vrhunskega deskarja na snegu z vršaca v neokrnjeni naravi je bil smrtonosen

Najdite mi sina

Ker so ure neusmiljeno tekle, so trije očetje združili moči v iskanju mladega voznika. Bali so se, da se je izgubil v avstralski goščavi.

“Po čudežu iz kome”

Po grozljivi nesreči s kolesom je tri mesece preživela v bolnišnici. Skoraj je umrla, ampak to v resnici še ni bilo najhujše.

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.