Reader's Digest

NASLOVNICA 2003

 

 

Drama

V dvorani treh čudežev

Bila je sobota zjutraj, 15. aprila lani, ko je Xisco Gràcia Lladó v bližini ustja jame Cova de va Piqueta s tovornjaka raztovoril jeklenke s kisikom. Xisco in njegov stari prijatelj Guillem Mascaró sta tistega dne nameravala raziskati podvodni jamski sistem na španskem otoku Majorka. 
isco se je z jamskim potapljanjem ljubiteljsko ukvarjal že več kot 20 let. Čokati 54-letni ločenec in oče dveh otrok je užival v kartiranju številnih otoških predorov in podvodnih dvoran. S svojimi odkritji je dopolnjeval vse bogatejšo zbirko znanstvene literature o jamah na Majorki.
Guillem, vitki 54-letni domačin, se je potapljal že desetletja, z raziskovanjem jam pa je pričel leta 2003. Veselil se je potapljanja z Xiscom, enim najizkušenejših jamskih potapljačev na Majorki.
Xisco je razgrnil zemljevid in pokazal na območje približno 900 metrov od vhoda v jamo. “Tu so podzemne dvorane,” je dejal Xisco, “in še nihče jih ni raziskal.” Xisca je vznemirjala misel na to, da bo te podzemne prostore prvi videl prav on.
Ob vstopu v jamo ju je pozdravil vlažen zrak in zdrsnila sta v temo. Xisco si je za pas pritrdil štiri jeklenke zraka in tri steklenice podal Guillemu. Zadovoljen, da imata ustrezno količino zraka – dovolj, da prideta v notranjost, raziščeta, se vrneta in še za dodatno uro v primeru zapletov ‒, si je Xisco namestil regulator za zrak na usta in potisnil glavo pod vodo. Guillem mu je sledil.

LIA GRAINER (2018/6)
Celoten članek si lahko preberete v junijski številki revije Reader’s Digest na strani 44.

Starec in gora

92- letnega Billa McDonnella, ki se je med lovom izgubil v gozdu, so našli s čudežem moderne tehnologije ‒ z dronom za iskanje in reševanje.

Klopotačino maščevanje

Ko je Jeremy Sutcliffe obglavil strupeno klopotačo, ki je grozila njegovi ženi, je bil prepričan, da je opravil z njo. Motil se je.

Rešitev s Facebooka

Ko ameriška turista po prometni nezgodi obležita v džungli, tako poškodovana, da ne moreta hoditi, imata eno samo upanje: telefon s skoraj izpraznjeno baterijo.

Čez rob

Spust vrhunskega deskarja na snegu z vršaca v neokrnjeni naravi je bil smrtonosen

Najdite mi sina

Ker so ure neusmiljeno tekle, so trije očetje združili moči v iskanju mladega voznika. Bali so se, da se je izgubil v avstralski goščavi.

“Po čudežu iz kome”

Po grozljivi nesreči s kolesom je tri mesece preživela v bolnišnici. Skoraj je umrla, ampak to v resnici še ni bilo najhujše.

Pes, ki je vstal od mrtvih

Avtorjev pes Merle je med tekom po Skalnem gorovju padel več kot 240 metrov globoko. Videti je bilo, da ni več upanja …

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.