Reader's Digest

NASLOVNICA 2004

 

 

Pogovor

Od tidldibaba do pametnega telefona

Boštjan Gombač, klarinetist in multiinstrumentalist, o glasbi, umetnosti in še čem

Boštjan Gombač bo 7. junija 2018 s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopil na koncertu v okviru projekta Darvinistični orkester Evropske mreže orkestrov ONE (Orchestra Network of Europe), katerega cilj je občinstvu predstaviti evolucijo glasbil skozi čas. Gombač bo zaigral na rekonstrukcijo najstarejšega glasbila na svetu, neandertalčeve piščali, najdene v jami Divje babe pri Cerknem. Odigral bo skladbo Baba, ki jo je za tidldibab napisal skladatelj Žiga Stanič, in jo bomo – po francoski in nemški premieri – prvič slišali tudi v Sloveniji.

Reader´s Digest: Ste umetnik, ustvarjalec, vaše orodje so glasbila, vaše izrazno sredstvo zvok. Kateri od zvokov, ki obstajajo neodvisno od vas, vam je najljubši?

Boštjan Gombač: Moj najljubši zvok je tišina. Absolutne tišine seveda ni. Najglasnejšo tišino sem pred leti doživel v gorah. Ampak to je tisto, po čemer stremimo v tem kaotičnem svetu. Sploh če je zvok tvoja služba, če je tvoje delo ustvarjanje zvoka. Pravzaprav po tišini zahrepeniš že, če se samo sprehodiš po mestu, ko se na sto metrih meša glasba iz desetih lokalov. Proti temu zvočnemu onesnaževanju se že poldrugo desetletje bori Janez Križaj iz Društva za ENO glasbo. Ljubljana zadnja leta postaja evropsko mesto, in to se mi zdi super, vendar gre napredek predvsem v smislu vizualne podobe, na področju zvočne kulise pa bi bilo treba še marsikaj narediti.  

 

MAJA LIHTENVALNER (2018/6)
Celoten članek si lahko preberete v junijski številki revije Reader’s Digest na strani 10.

Prijazen fant

V vlogi Jamesa Bonda Daniel Craig igra nevarnega moškega, v resnici pa je zelo prijazen fant.

Treba je biti odprt za življenje

Hollywoodska zvezdnica Jamie Lee Curtis o svojih slavnih starših, o tem, kako je premagala odvisnost in našla moškega za vse življenje

Več od življenja

Kenan Crnkić, poslovnež, predavatelj, motivacijski govornik in učitelj

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.