Reader's Digest

NASLOVNICA 2004

 

 

Tema meseca

Čas je, da zaustavimo klope

Klopi so na Zemlji že na milijone let – spadajo v družino pajkovcev, ki se skrivaj prisesajo na žrtev, tako da ji omrtvijo kožo, njihov ‘obisk’ pa lahko tako ostane povsem neopažen. Latinska imena posameznik vrst klopov zvenijo kot strašljivi liki iz Harryja Potterja – med drugimi Ixodes ricinus, Dermacentor reticulatus in Hyalomma marginatum.

Toda nekaj več kot trideset različnih patogenov, ki jih nosijo v sebi, je še kako resničnih in zelo nevarnih, od encefalitisa oziroma vnetja možganskih ovojnic do tularemije, zelo nalezljive bolezni, ki prizadene kožo, oči, usta, bezgavke in pljuča. V Evropi pa je najbolj razširjena prav lymska borelioza, poimenovana po ameriškem mestu v Connecticutu, kjer so leta 1975 odkrili veliko število okuženih s to boleznijo kot tudi bakterijo, ki bolezen povzroča.
Ameriški center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ocenjuje, da v Ameriki za lymsko boreliozo zboli približno 329.000 ljudi letno, pri čemer menijo, da je ocena nekoliko prenizka, saj o vseh primerih najbrž niso obveščeni. Na drugi strani Atlantika pa Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ocenjuje, da je za lymsko boreliozo v zadnjih dveh desetletjih zbolelo zgolj 360.000 ljudi. Od kod taka razlika?

LISA FITTERMAN (2018/6)
Celoten članek si lahko preberete v junijski številki revije Reader’s Digest na strani 36.

Evropejka leta 2020

Selina Juul je že kot otrok spoznala, da hrana ni nekaj samoumevnega. Danes vodi hitro rastoče gibanje, ki si prizadeva za odpravo koncepta odpadne hrane. Evropska uredništva Reader's Digesta so jo razglasila za Evropejko leta 2020.

Vaše osupljivo telo

Ali veste, zakaj vam škrta v kolenih ali zakaj dobite kurjo polt? Mi imamo odgovore ...

Mladi bodo rešili naš planet

Radi bi sodelovali pri reševanju podnebne problematike, a nimajo volilne pravice. Kako naj demokracijo prilagodimo mladim?

Ukrotimo skrbi

Skrbem ne moremo ubežati, a kako preprečiti, da bi zavladale našemu življenju? Nekaj strokovnjakov smo vprašali za nasvet kako skrbem nadeti uzdo.

Kam je izginil ves mrčes

Populacije nekaterih insektov na svetu alarmantno upadajo. Kaj to pomeni za preostanek živih bitij na Zemlji?

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.