Moj-Planet-Dr-Vetko_Mala

Dr. Vetko

Imaš doma kakšnega ljubljenčka ali pa te zanima več o živalih? Vprašaj našega dr. Vetka!

Ali je moja mačka poškodovana?
 

Moj-planet_Dr-Vetko_Pritepena-macka

Ali je moja mačka poškodovana

 

Vprašanje

Dragi dr. Vetko!
Imam velik problem in upam, da mi lahko pomagaš. Pred približno 10 meseci je k nam prišel maček, bil je še mladič in zelo se je bal ljudi. Hranila sem ga in spoprijateljil sE se z našim mačkom in psičko, ki pa je žal ni več. Po navadi ni jedel pri hiši ampak sem mu hrano nosila poleg gozda, no potem se je navadil in je jedel skupaj z drugim mačkom tudi če si stal zraven. Malo se je celo pustil pobožati. In ugotovili smo, da ni maček ampak mačka in to breja mačka! Sicer nas je skrbelo, kaj bomo z mladiči, a vesela sem bila vseeno. Pred nekaj dnevi pa je prišla čisto zbegana in je imela glavo postrani. Jesti ni hotela, oprezala okoli sebe, nato pa pobegnila po stopnicah in se zaletela v fasado. En dan je ni bilo, zdaj pa je prišla in je jedla, čeprav težko. Glavo ima še vedno postrani in ko je skočil s stola, ni pristala na tačkah kot po navadi. Ko hodi, jo malo ziba sem in tja. Breja je tudi še vedno. Kaj misliš, da je z njo? Je možno, da je je zbil avto? Verjetno ne bo nikoli več taka, kot je bila? Ali bi jo morali dati uspavat? Čeprav se ne pusti prijeti in bi bilo tudi to zelo težko? Kaj pa mladički, ki se še niso skotili? Prosim, odgovori mi! Si najboljša veterinarka ever!

Dog lover, 13 let
 

Odgovor

Dog lover, ne vem ali tvoj nadimek govori o tem, da imaš raje pse kot mačke, ne jezi se name, ampak za tole muco pa nisi najbolj prav poskrbela, ko te je najbolj potrebovala. Zelo lepo in pohvalno je, da si jo sprejela kot svojo, skrbela zanjo, jo hranila … Res imaš srce na pravem mestu. Potem pa se je vrnila prizadeta, poškodovana, morda bolna in nisi prosila staršev, da z njo takoj obiščete veterinarja. Iz pisma in opisa ti zelo težko povem, kaj je z njo narobe. Lahko da jo je oplazil avto, lahko da jo je kdo brcnil, lahko da je pojedla kakšen strup, lahko da je bolna, lahko da je kaj narobe z brejostjo, z mladički …

Ne morem vedeti, prav tako pa tudi ne ti, če je ne pelješ k veterinarju, da jo natančno pregleda. Naša najpomembnejša naloga kot skrbnikov živali je, da jim pomagamo ko so bolne, ko trpijo, ko jih kaj boli. Same ne morajo povedati, kaj je narobe, zato pa imamo veterinarje, ki s svojim znanjem ugotovijo, kako jim je možno pomagati.

Preden žival damo uspavati, je še veliko možnosti za zdravljenje, da o tem, kar takoj na začetku, ko se pojavijo problemi, res ni treba razmišljati. Znaki kot jih opisuješ so vsekakor taki, da je treba z muco čim prej k veterinarju.

Upam da bosta hitro ugotovila kaj je narobe in ji pomagala! 

 

Želiš tudi ti nasvet Dr. Vetka?

Svoje vprašanje pošlji na e-naslov moj.planet@mkz.si.

 

Ucimse.com, dobitnik mednarodne medalje
Učimse.com

Nagrajeni portal za šolarje z zabavnimi nalogami, skladnimi z učnim načrtom

http://obrazci.mladinska.com/narocilnica-mojplanet
Ugodnosti za naročnike

Naročniki revije Moj planet imajo do 20 % ugodnejšo naročnino.

Otroci prejmejo darilo in celoletni brezplačni dostop do nalog za razred in predmet po svoji izbiri na portalu Učimse.com.
 

Preverite in naročite še danes!

 

https://www.ciciklub.si/e-pristopnica
Otroški knjižni klub

Odprite otroku vrata v čarobni svet branja.

Pridružite se Ciciklubu. Brezplačno članstvo vam prinese mnoge ugodnosti pri nakupu knjig, igrač in iger.
 

Več na portalu Ciciklub.si.

 

Menu