Moj-Planet-Dr-Vetko_Mala

Dr. Vetko

Imaš doma kakšnega ljubljenčka ali pa te zanima več o živalih? Vprašaj našega dr. Vetka!

Kakšno pasmo mi priporočaš?

Moj planet, Dr. Vetko

 

Vprašanje

Dragi dr. Vetko! 

Imam mucka Tommija in muco Mašo, oba smo rešili iz zavetišča. Zelo si želim tudi psa. Kakšno pasmo mi priporočaš? Koliko naj bo star? Psička ali pes? Kmalu se bomo preselili in jaz si želim psičko belo zlato prinašalko ali border collija. Mami pravi, da sta to prevelika psa, tati pa, da sem premajhna, da bi dobro skrbela za tako velika psa. Muca Maša je zelo plašna in se me po 2 letih še vedno boji. Tommi se ne boji sosedovih psov, zato menim, da mi ni treba skrbeti glede psa. Ali naj tudi psa vzamemo iz zavetišča ali od rejca? S psom bi rada trenirala agility. 

Eva, 10 let
 

Odgovor

Eva, zelo me veseli, da si tako zelo želiš psa in da si že veliko preštudirala o pasmah. Bolj kot pasma in velikost psa je pomembno, koliko časa mu boš lahko namenila in kako skrbna boš (da ne bo potem očka tisti, ki bo kužka vsak dan sprehajal in hranil namesto tebe). Če staršem dokažeš, da si resna in zaupanja vredna deklica, bosta gotovo prej ali slej ugodila tudi tej tvoji želji. Razmisli malo, kako na primer pomagaš skrbeti za mucke. To bi bil kar pravi začetek, da se dokažeš.

Tudi spol kužka ni tako pomemben, tako psi kot psice potrebujejo dosledno vzgojo, gibanje in mirnega lastnika. Zlati prinašalci in borderski ovčarji so čudoviti kužki, predvsem pri zadnjih boš morala zelo dobro poskrbeti za gibanje in animacijo. Obe pasmi sta izvrstni v agilityju, še posebno borderski ovčarji, saj so zelo hitri in gibčni, obenem pa jih ta šport tudi dovolj miselno zaposli. Ampak kot ugotavljaš sama, mucki ste posvojili iz zavetišča, in če bi kužka vzela iz zavetišča, bi bil prav tako tvoj zvesti in hvaležni spremljevalec. Z agilityjem se lahko ukvarja prav vsak kuža. 

Muce imajo prav tako kot ljudje vsaka svoj značaj. Nekatere so bolj plašne, druge manj, odvisno tudi, kaj so že doživele v življenju. Ker sta tvoji iz zavetišča, sta gotovo preživeli tudi že nekaj stresnih situacij. Naj pa te nikar ne skrbi, kako se bosta privadili na kužka. Še vsi moji psi in muce so se navezali drug na drugega. Še več, pravi prijatelji so postali in še vedno se včasih začudim, kako zelo se imajo radi. Pa čeprav morda v začetku sploh ni kazalo tako
 

Želiš tudi ti nasvet Dr. Vetka?

Svoje vprašanje pošlji na e-naslov moj.planet@mkz.si.

 

Ucimse.com, dobitnik mednarodne medalje
Učimse.com

Nagrajeni portal za šolarje z zabavnimi nalogami, skladnimi z učnim načrtom

http://obrazci.mladinska.com/narocilnica-mojplanet
Ugodnosti za naročnike

Naročniki revije Moj planet imajo do 20 % ugodnejšo naročnino.

Otroci prejmejo darilo in celoletni brezplačni dostop do nalog za razred in predmet po svoji izbiri na portalu Učimse.com.
 

Preverite in naročite še danes!

 

https://www.ciciklub.si/e-pristopnica
Otroški knjižni klub

Odprite otroku vrata v čarobni svet branja.

Pridružite se Ciciklubu. Brezplačno članstvo vam prinese mnoge ugodnosti pri nakupu knjig, igrač in iger.
 

Več na portalu Ciciklub.si.

 

Menu