Fanfarastične knjige

MATILDA

Matilda, Roald Dahl  Matilda, ilustracija

Matilda je rahločutna in bistroumna deklica, izjemno rada in hitro se uči. Njeno nadarjenost opazi mlada in ljubezniva učiteljica Medica, njeni starši pa ne. Še več, ne cenijo je. Matildo silijo, da gleda televizijo, in jo odganjajo od ljubih knjig, oštevajo jo, da je neumna in zabita. Matilda ima vsega dovolj in se sklene maščevati staršem in grozni ravnateljici Volovškarci.

Po knjigi sta nastala muzikal in zelo priljubljen film.

JAKEC IN BRESKEV VELIKANKA

Jakec in breskev velikanka  ilustracija Jakec in breskev velikanka

Jakec je sirota in živi z zlobnima tetama Cvek in Cmok. Zanju gara kot črna živina. Nekega dne mu starček v zeleni obleki podari čarobne krokodilje jezike. Po nesreči se mu razsujejo po tleh v bližini stare breskve in izginejo. Naslednjega dne stoji tam breskev velikanka. V njej prebivajo najnenavadnejša bitja in z njimi se Jakec odpravi na razburljivo pustolovščino.

ČARLI IN TOVARNA ČOKOLADE

Čarli in tovarna čokolade  Čarli in tovarna čokolade

Čarli nima bogatih staršev, toplega doma in nobene igrače. Ima pa veliko srečo! Z najdenim kovancem si kupi čokolado, v kateri je vstopnica v skrivnostno tovarno čokolade. Tam ga poleg čokoladne reke, vročega sladoleda, karamelnega rudnika, mavričnih solzic in televizične čokolade čaka še eno, čisto neverjetno presenečenje.

Po knjigi so posneli tudi film.

ČUDOVITI LISJAK

Čudoviti lisjak  čudoviti liskaj ilustracije

Lisjak vsako noč pleni hrano kmetom Grduhu, Grdavšu in Grdinu. Njegova premetenost jih močno jezi in ker ga nikakor ne morejo uloviti, se odločijo, da mu bodo pred vhodom v brlog postavili zasedo. Lisjak in njegova družina so ujeti skupaj s preostalimi živalmi in panično kopljejo vedno globlje rove, saj trije kmetje brlog razkopavajo z bagerji. Nevarnost je vedno večja, Lisjaku pa se naposled utrne genialna ideja.

ČAROVNICE

Roald Dahl, Čarovnice   Čarovnice, ilustracija

Pozor, strašna knjiga!
Deček na počitnicah pri stari mami na Norveškem posluša nenavadne zgodbe o čarovnicah. Izve, kako jih prepoznati in kako ravnati v primeru, da bi kakšno srečal. Nato se v Angliji po naključju znajde na njihovem velikem shodu. Prisluškuje strašnemu načrtu Velike čarovnice, po katerem naj bi na mah iztrebile vse otroke na Otoku. Ko udeleženke shoda prisluškovalca odkrijejo, se neha življenje, kot ga je poznal doslej.

ODVRATNE RIME IN ZVERINE GRDINE

Odvratne rime, Roald Dahl  Odvratne rime ilustracija

Dahlove rimane predelave v Odvratnih rimah predstavijo šest klasičnih pravljic v neolepšanih različicah, ki zvenijo precej bolj verjetno od izvirnikov in gredo ob tem še zlahka v ušesa. Enako velja tudi za pesmi o niti malo krotkih zverinah, od enkratnega pujsa do famozne trebušne zveri, ki s svojo grozovitostjo zbujajo strah in trepet pri ljudeh. Še dobro, da znajo biti ob tem tudi duhovite!

GRAVŽA

Gravža Gravza

Gravž spada med kocinarje in meni, da je strahotno lep in pameten. Pa ni. Že leta se ni umil, ne zna lepo jesti in ne zna se lepo vesti. Gravževka, njegova žena, pa ni prav nič boljša od njega. Gravževka ima stekleno oko, ki vedno gleda na nasprotno stran. Gravža drug drugemu kar naprej napletata strašne grdobije. Lovita ptice za ptičjo pito in sovražita otroke. Le Bajs Kodrlajs in hopacupovci se jima upajo postaviti po robu!

VDV

VDV VDV

Spoznajte Špehohlasta, Kostohrusta in druge ostudne ljudožerske velikane. Najraje imajo Škote in Sirijce (ker imajo okus po piškotih in siru), izogibajo pa se Švicarjev (verjetno ste že uganili, zakaj). Še dobro, da sta tu VDV, Veliki dobrodušni velikan, in osemletna sirota Zofka, da enkrat za vselej opravita z njimi. Zgodba o dobrosrčnem velikanu, ki ponoči otrokom prinaša sanje, je duhovita himna nenasilju in obenem Dahlov najljubši roman izpod lastnega peresa.

Po knjigi je leta 2016 nastal film režiserja Stevena Spielberga.

GROMOZANSKI KROKODIL

Gromozanski krokodil  Gromozanski krokodil

Sredi največje in najbolj blatne afriške reke ždi Gromozanski krokodil, ki mu od vsega najbolj teknejo sočni in hrustljavi otroci. Se vam ne zdi tale klopca malce grčasta? In deblo tiste palme sumljivo zeleno? Potem le previdno, kajti Gromozanski krokodil je poln zvitih načrtov in prebrisanih zvijač.

POBA

Poba

Poba je knjiga zgodb iz otroštva pisatelja Roalda Dahla, ki nam daje vpogled v njegova najzgodnejša leta življenja. V njej lahko beremo o slaščičarni v bližini njegovega doma, o čokoladi, zlobnih starkah in veliki mišji zaroti – inspiraciji za nekatere od njegovih najsijajnejših knjig. Pripoved je polna vznemirljivih in čudnih reči – nekatere so zabavne, druge strašljive, vse pa resnične.

 

 

Jubilejni komplet

Darilo pri kompletu Roald Dahl

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.