Življenje in delo

Roald Dahl se je rodil 13. septembra 1916 v kraju Lladaff v Walesu staršem, ki so se v Anglijo preselili z Norveškega. Oče Harald je bil uspešen ladijski trgovec. Roald  je imel tri sestre, eno polsestro in polbrata. Ko je bil star tri leta, je najprej umrla njegova sestra Astri, kmalu za njo pa še oče.

Mama Sofie Magdalene je po očetovi smrti sama skrbela za družino. Njen trdni značaj je imel velik vpliv na Roalda, ki je bil z njo vse življenje tesno povezan. Ko je bil v šoli in internatu, daleč stran od doma, ji je redno pisal izčrpna in slikovita pisma, v katerih sta se že zrcalila njegova domišljija in talent za pisanje. Čeprav je bil v šoli precej nesrečen, mame z neprijetnimi rečmi ni obremenjeval. S pismi jo je skušal zabavati, pisal pa ji jih je tudi potem, ko je šolo pustil že daleč za sabo. Mama je vso njegovo pošto skrbno spravljala.

Ko je dopolnil 17 let, je obesil šolo na klin in se zaposlil v podjetju, ki se je ukvarjalo z nafto, ter se leta 1938 preselil v Afriko, v Dar es Salaam v Tanganjiko, zdaj Tanzanijo. Hrepenel je po pustolovščinah in daleč stran od doma je prvič zaživel samostojno življenje, polno zabave in lumparij.

Vojna pa se je že kazala na obzorju in pridružil se je angleškim letalskim enotam (RAF). Po kratkem usposabljanju je na prvi dan aktivne službe jeseni leta 1940 strmoglavil z letalom v puščavi. Utrpel je hude poškodbe in sam se je mnogokrat šalil, da je mogočen udarec v glavo spremenil njegovo osebnost — spraševal se je, ali je zaradi tega postal pisatelj.

Ko je dovolj okreval, je spet letel in sodeloval pri vojaških operacijah v Grčiji in Palestini, kmalu pa so ga leta 1942 premestili v Washington, kjer je delal kot asistent letalskega atašeja na Britanski ambasadi. Iz pilota se je prelevil v priljubljenega, šarmantnega diplomata in vohuna, ki se je vrtel v visokih političnih in zvezdniških krogih.

V tem času je začel objavljati svoje prve kratke zgodbe o izkušnjah v letenju. Pisanje ga je vse bolj privlačilo in vedno raje se je izogibal zabavam, da bi lahko v miru pisal.

Leta 1946 je izšla prva zbirka njegovih kratkih zgodb za odrasle. Da bi bil bliže mami in bi lažje pisal, se je vrnil v Anglijo. Živel je na podeželju in užival v dolgih sprehodih. Ker v Angliji ni bilo zadostnega zanimanja za njegovo pisanje, se je leta 1951 preselil nazaj v ZDA.

Tam mu je šlo zelo dobro. Njegove zgodbe so postale temačnejše, polne črnega humorja in nenavadnih preobratov, s pisanjem si je pridobil lepo število zvestih občudovalcev.  

V Ameriki je spoznal mlado, lepo, uspešno in cenjeno igralko Patricio Neal in se leta 1953 poročil z njo. Leto zatem je v Angliji, v kraju Great Missenden, kupil hišo. Govoril ji je »ciganska« hiša in v njej z družino živel do konca svojega življenja.

Roald Dahl in Patricia Neal,
Roald Dahl in Patricia Neal, Foto Carl Van Vechten

Roaldu in Patricii se je rodilo pet otrok: prva je bila Olivia, nato je prišla Tessa, sledil je Theo, potem pa še dve deklici, Ophelia in Lucy. Ker je Patricia v Ameriki snemala filme in televizijske oddaje, se je družina veliko selila sem ter tja — ves čas so bili na poti med Ameriko in Anglijo.

Leta 1960 je družino zadela prva velika nesreča — v New Yorku je taksi zbil voziček, v katerem je bil štirimesečni Theo. Družina je po tistem večino časa preživela v Angliji. Leta 1962 je pisatelju umrla najstarejša hčerka Olivia, ki je zbolela za ošpicami. Ta smrt je Rolada Dahla močno zaznamovala. Leta 1983 se je ločil od Patricie Neal ter se poročil s Felicity (Liccy) Crosland in z njo preživel preostanek življenja. 

Roald Dahl
Roald Dahl, Foto Carl Van Vechten

Po izidu prve knjige za otroke Jakec in breskev velikanka leta 1961 je Roald Dahl vedno več svojega dela namenjal otrokom, s knjigo Čarli in tovarna čokolade, ki je izšla leta 1964, pa si je kmalu pridobil sloves enega najbolj priljubljenih avtorjev za otroke. Vsaka nova knjiga je bila deležna velike pozornosti, njegove zgodbe so naklonjeno sprejeli mali in veliki bralci po vsem svetu. Do danes ostaja eden najbolj priljubljenih avtorjev za otroke.

Roald Dahl je umrl leta 1990.

 

Jubilejni komplet

Darilo pri kompletu Roald Dahl

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.