Romani

Napovedujemo: Slepar

Javier Cercas

Smo vsi Enric Marco?

Španski pisatelj Javier Cercas (1962), eno velikih imen sodobnega evropskega romanopisja, je zaslovel z Vojaki iz Salamine (2001). Glavni junak pričujočega romana iz leta 2014 je resnična oseba, ki še vedno živi v Barceloni, njegova zgodba, ki je pred leti razburila Španijo, pa tako neverjetna, da ob njej zbledijo najdrznejše romaneskne izmišljije. Mož po imenu Enric Marco, letnik 1921, je namreč desetletja veljal za avtentično pričo španske državljanske vojne in poosebljenje antifašizma, vse dokler se ni leta 2005 nenadoma izkazal za grandioznega lažnivca, vsa njegova slavna zgodovina pa za lažni kič, ki so mu nasedli milijoni, vključno s politiki. Zato to ni le knjiga o Marcu, temveč o Španiji in Špancih, pravzaprav kar vseh nas.

»Prava zgodovina Španije je žalostna, niti malo junaška ali melodramatična, temveč siva, Marco pa si je zase in za svojo deželo izmislil prekrasno zgodbo, zgodovino junaštva, žrtev … V tem smislu se mi zdi res ekstremno zanimiv lik, saj deluje tako kot večina izmed nas: ko smo soočeni z najtemnejšimi platmi naše intimne in kolektivne zgodovine, si pač izmislimo boljšo preteklost.«.(Javier Cercas)

Prevod Sara Virk.

 


 

V sodelovanju s programom Ustvarjalna Evropa Evropske unije predstavljamo vrhunska sodobna literarna dela za odrasle, mladino in otroke iz Nemčije, Danske, Švedske, Španije, Poljske in Francije.

 

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.