Romani

Sibirska vzgoja

Nicolai Lilin

Šokantna izpoved o neznanem delu Evrope, nasilju, vojni in zločinski časti

Sibirska vzgojaAvtobiografski, na resničnih dogodkih temelječi roman mladega Nikolaja Lilina Sibirska vzgoja je v Italiji takoj po izidu pritegnil velikansko pozornost, saj je v njem opisal Evropi neznani svet Pridnestrja, natančneje Pridnestrske moldavske republike, v kateri so po svojih pradavnih pravilih in etičnih merilih živeli potomci sibirskih Urk; ti so se na to območje priselili v tridesetih letih med množičnimi Stalinovimi deportacijami.

V tej neobičajni skupnosti »poštenih tatov«, kjer se je rodil Lilin, starejši, častivredni kriminalci prenašajo znanje in vrednote na mlade rodove. Njegova sibirska vzgoja je bila težka in strašna – čeprav tudi lepa in topla. Opisi otroštva, zaznamovanega z agresijo, nenehnimi napadi, zapori in orožjem, so pretresljiva slika izgubljene mladosti v svetu, ki misli, da je za vedno pokopal nasilje in vojne.

Prevedel: Vasja Bratina

Sibirska vzgoja na Emka.si

»Pozabite na vse, kar veste o dobrem in slabem. Le bodite in berite … Sibirska vzgoja povzroči srh užitka, ki ga je težko pozabiti.«
Roberto Saviano

Prelistajte nekaj strani iz knjige

 
 

O avtorju

Nikolaj Lilin (1980) se je rodil v Pridnestrski republiki, ki je leta 1990 razglasila neodvisnost, vendar država ni bila nikoli priznana. Lilina so poslali na čečensko bojišče. Pozneje je živel na Irskem, danes pa se v Torinu preživlja kot izdelovalec tetovaž. Sibirska vzgoja, ki jo je napisal v italijanščini, je njegova prva knjiga.

 

Preberite si intervju z avtorjem (vir: Gloss, št. 160, jul/avg 2011).
 

 

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.