O Shakespearju


William Shakespeare
William Shakespeare, kot ga je upodobil L. Coblitz. Olje na platnu.
 

Krajši kronološki pregled Shakespearjevega življenja in dela

1564 
Rojen 23. aprila v mestecu Stratford-upon-Avon v pokrajini Warwickshire kot najstarejši sin in tretji otrok (od osmih) v zakonu Johna Shakespearja, uglednega izdelovalca usnjenih rokavic in trgovca, in Mary Arden, ki je bila prav tako iz ugledne in premožne družine.
 
1568

 
Oče postane kraljevi predstavnik v stratfordskem okrožju. V sedemdesetih letih obiskuje William lokalno osnovno šolo in gimnazijo, v kateri se uči tudi latinščino in grščino.
 
1582
 
Poroči se z Anne Hathaway, osem let starejšim dekletom iz premožne in ugledne družine.
 
1583
 
Rodi se mu hči Susanna.
 
1585 
 
Rodita se mu dvojčka Hamnet in Judith. Kmalu nato z družino zapusti Stratford.
 
1589 
 
Postane delničar »privatnega« (pokritega) gledališča Blackfriars.
 
1590–1592     
 
Napiše kraljevske kronike Kralj Henrik VI. (prvi, drugi in tretji del).
 
1591–1594
 
Napiše 154 sonetov.
 
1592

 
Prvi podatki o njegovem bivanju v Londonu, kjer je verjetno živel že pet ali šest let. Preživlja se kot igralec, režiser in pisec dram. Uprizoritev Kralja Henrika VI., prvi del. 
 
1592–1594
 
Napiše kraljevsko kroniko Rihard III., Komedijo zmešnjav, tragedijo Tit Andronik in komedijo Ukročena trmoglavka.
 
1593

 
Izide pripovedna pesnitev Venera in Adonis. – V Londonu izbruhne kuga, zato zaprejo vsa gledališča, igralske skupine pa začnejo potovati po okoliških krajih.
 
1594

 
Izide pesnitev Ugrabitev Lukrecije. – Ustanovitev igralske skupine Lord Chamberlain's Men. V njej sodeluje Shakespeare in postane tudi njen delničar.
 
1594–1596

 
Napiše komediji Dva gospoda iz Verone in Ljubezni trud zaman, tragedijo Romeo in Julija (verjetno 1595), kraljevsko kroniko Rihard II. in komedijo Sen kresne noči.
 
1596–1598
 
Napiše kraljevsko kroniko Kralj John, komedijo Beneški trgovec in kraljevski kroniki Henrik IV., prvi in drugi del.
 
1597

 
Kupi posestvo New Place z eno največjih hiš v Stratfordu. Od tedaj se vedno pogosteje vrača iz Londona v rojstni kraj.
 
1598–1600

 
Napiše komedijo Mnogo hrupa za nič, kraljevsko kroniko Henrik V., tragedijo Julij Cezar (1599) ter komediji Kakor vam drago in Dvanajsta noč ali Kar hočete.
 
1599
 
Postane solastnik oz. delničar »ljudskega« gledališča (ki ni bilo pokrito) Globe.
 
1600–1602
 
Napiše tragedijo Hamlet ter komediji Vesele Windsorčanke in Troilus in Kresida.
 
1602–1604
 
Napiše komedijo Dober konec vse povrne.
 
1604–1606
 
Napiše komedijo Milo za drago ter tragediji Othello, Kralj Lear.
1606–1608
 
Napiše tragedije Macbeth, Antonij in Kleopatra, Koriolan in Timon Atenski.
 
1608–1610
  
Napiše romanci Perikles (verjetno v sodelovanju z Georgeem Wilkinsonom) in Cimbelin.
 
1609  

 
Izide prva izdaja Sonetov; 126 jih je posvečenih skrivnostnemu W. H., 28 pa jih je posvetil prav tako skrivnostni »temni dami«.
 
1610

 
Za stalno se naseli v Stratfordu, kjer živi v krogu družine in prijateljev. Do leta 1614 še redno obiskuje London in se srečuje s tamkajšnjimi pisci in igralci.
 
1610–1612
 
Napiše romanci Zimska pravljica in Vihar.
 
1612–1613

 
Skupaj z Johnom Fletcherjem napiše kraljevsko kroniko Henrik VIII. Leta 1613 med predstavo Henrika VIII. pogori Globe. Shakespeare kupi hišo pri gledališču Blackfriars.
 
1616

 
Shakespeare umre 23. aprila (na svoj rojstni dan), star 52 let, po veseljačenju v družbi prijateljev – dramatika Bena Jonsona in pesnika Michaela Draytona.

 

Zanimivosti o življenju in delu Williama Shakespearja

V elizabetinskem obdobju so plemiči začeli finančno podpirati umetnike, med njimi tudi igralce, in prav nič nenavadnega ni bilo, če je imel ugleden član takratne družbe svojo lastno igralsko skupino (imela jo je tudi Elizabeta I.). Sčasoma so nastale tudi igralske skupine, ki niso bile odvisne od bogatih mecenov in so se preživljale z gostovanji po vaseh in mestih, kjer so nastopale na dvoriščih gostiln.

William Shakespeare si je že kot otrok v domačem kraju na semnjih in ob praznikih ogledal več predstav potujočih igralskih skupin in tako vstopal v svet dramske umetnosti.

Kip slavnega dramatika pred eno od londonskih galerij.
Kip slavnega dramatika pred eno od londonskih galerij.

Komaj osemnajstleten se je moral poročiti z osem let starejšo Anne Hathaway, ker je pričakovala njegovega otroka. V zakonu, ki ni bil prav srečen, na kar večkrat namiguje v svojih delih, so se rodili trije otroci – Susanna ter dvojčka Hamnet in Judith.

Podeželska hiša Anne Hathaway
Slikovita podeželska hiša Anne Hathaway, Shakespearjeve žene.

Od leta 1594 pa do konca svoje kariere je bil Shakespeare član gledališke skupine Lord Chamberlain's Men, ki se je leta 1603, ko je postal njen pokrovitelj kralj Jakob I., preimenovala v King's Men. Iz ohranjenih zapisov vidimo, da je rad igral junaške vloge, nastopil pa je tudi kot duh v Hamletu.

Leta 1599 je zasedel eno izmed vodilnih mest v gledališču Globe (tedaj je bil že desetletje delničar gledališča Blackfriars), vsa naslednja leta pa je tudi vztrajno dokupoval zemljo in nepremičnine v Stratfordu.

Globe
Shakespearjevo gledališče Globe v Londonu.

Umrl je po veseljačenju na svoj rojstni dan leta 1616, pokopan pa je v župnijski cerkvici v rojstnem kraju.

Verjetno segajo začetki Shakespearjevega pisateljevanja v konec osemdesetih ali začetek devetdesetih let 16. stoletja, jedro njegovega dela pa so: dolgi pripovedni pesnitvi Venera in Adonis (1593) in Ugrabitev Lukrecije (1594), zbirka Soneti (1609) in 37 dram, napisanih v letih 1590 do 1613. Ohranjena so tudi njegova manj znana lirska dela Tožba zaljubljene, Zaljubljeni romar, Pesmi na razne napeve ter Feniks in grlica.

Besedilo Shakespearjevega soneta 18.
Besedilo Shakespearjevega soneta 18.

Značilnost Shakespearjevih dram je, da jih je pisal za uprizoritve in ne za knjižne izdaje. Tako je za časa njegovega življenja v knjižicah manjšega formata (20 x 26 cm), t. i. kvartnih izdajah, izšlo le 17 njegovih dram, 20 pa jih je ostalo v rokopisu. Prva knjiga, v kateri je zbranih 36 njegovih dram (manjka le romanca Perikles), t. i. folio izdaja, je izšla šele sedem let po njegovi smrti – leta 1623.


Hamlet – izvorno besedilo iz t. i. folio izdaje Shakespearjevih dram iz leta 1623.

V skladu z renesančno tradicijo je drame pisal v blankverzu (za ta verz je značilen deset- ali enajstzložni jambski ritem), ki ga prekinjajo zdaj rimani verzi zdaj proza, med te pa so vključene tudi pesmi.

V nekaj zgodnjih Shakespearovih sonetih je v ospredju ljubezen lirskega subjekta do moškega, na podlagi česar so nekateri menili, da je bil homoseksualec. Vendar je elizabetinskem času ni bilo nič nenavadnega, če so si prijatelji izkazovali čustva velike naklonjenosti.

Julijin kip z njenim balkončkom v ozadju v italijanski Veroni.
Julijin kip z njenim balkončkom v ozadju v italijanski Veroni.

 

Vir: spremne besede k dramam v Izbranih delih, napisal: Tine Logar

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Informacije in naročanje

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.