Skip Navigation LinksDomovSkupina MKDruštvo ModrinModrinov namig

Modrinov namig

Kolesarska pot po beneški laguni

Čas: petek do nedelje (lahko tudi enodnevni z zgodnjim odhodom)

Petek:
Ljubljana – Punta Sabbioni ( via Trst, S. Dona di Pieve (odcep z avtoceste), Lido do Jesolo, P. S.
Lahko si najamete Mobil home v enem od kampov v mestu Ca Savio – 3 km pred P. Sabbioni. http://www.homair.com

Dnevni najem kontejnerja konec avgusta je od 50 do 60 eur (4 – 6 oseb), rezervacije po internetu; v sezoni je (navadno) možen samo tedenski najem, izven sezone pa najmanj dvodnevni. Za prvi dan priporočam izlet na otoke Murano, Burano in Torcello, ki ležijo na tem koncu Lagune. Vzamete vaporeto, linijo LN (linea) smer Burano. Priporočam, da vzamete 72 urno karto za 3 dni.

Sobota:
Kolesarski izlet v Chioggio preko otokov Lido in Pellestrina

Na P. Sabionni se (zjutraj) vkrcate na vaporeto LN (v obratno smer kot prejšnji dan) za Lido. LN so večji vaporeti in vzamejo tudi nekaj koles. Za kolesa potrebujete dve dodatni karti -1 eur po vožnji. Na Lidu se izkrcate in sledite otoku v smeri Malamocco do mesta Alberoni in se pri svetilniku vkrcate na trajekt za otok Pellestrina (5 min vožnje). Na trajektu navadno ne potrebujete dod. karte.

Na otoku se izkrcate ter vozite preko otoka skozi mesti Santa Maria del mare in San Pietro in Volta do konca otoka v mestu Pellestrina. Tu se ponovno vkrcate na (drugi) trajekt do Chioggie. V Chioggi imate kar nekaj opravka za ogled mesta, cerkva, velike ribiške luke, ribje tržnice...itd. Popoldne jo mahnete nazaj (lahko se izkrcate že na prvi postaji Caroman in se zatem po nasipu peljete do Pellestrine).

Na Lidu na koncu nujno zavijte še na vzhodno stran otoka, kjer so vsi hoteli in kopališča, ker je zahodni del, po katerem ste zjutraj kolesarili, bolj pust.

Razdalje:
Ca Savio – P. Sabionni – ca 4 km
Lido – Alberoni – 8 km
Santa Maria del mare – Pellestrina – 8 km
Vmes si naberete še nekaj km, tako, da računajte na 50 km. Po otokih vozite ob morju in kanalih.

Nedelja:
Priporočam celodnevni obisk Benetk.

Vkrcate se na P. Sabionni (LN) smer Benetke in se preko Lida pripeljete na Riva degli Sciavoni. Predlagam, da takoj sedete na vaporeto št. 2 na postaji S. Zaccaria in se peljete z njim krožno po vseh Benetkah – najprej v kanal Giudecca, preko Trochetta, kjer so zasidrane največje križarke, nato se pri želežniški postaji vaporeto obrne in se od P. Roma vrne preko celega Kanala grande do Piazza San Marco. Krog traja slabo uro in se splača, ker imate že kupljeno karto.

V Benetkah pojdite v Markovo cerkev, morda v Doževo palačo ali na Campanille – je izredno lep razgled, do vrha vas popelje dvigalo. Če bo čas, nujno poiščite še (zame) najlepšo cerkev Santa Maria Formosa (ABC). Kupite karto ali turistični vodnik pri Mladinski knjigi.

Pozor: 1. nedeljo v septembru je v Benetkah Regata storica – takrat vaporeti popoldan nekaj ur ne vozijo, je pa izredno barvito v laguni, posebno v kanalu San Biagio, kjer se pripravljajo na mimohod. Če vas ne moti pozen odhod, si regato vsekakor oglejte, je izredno doživetje.


Obilo pustolovskega duha!!

Damjan Švara

Kontakt

Športno-kulturno društvo Modrin, Mladinska knjiga
Slovenska 29
1000 Ljubljana

Uradne ure: torek in četrtek med 14. in 16. uro

Telefon: 01 241 32 70
E-pošta: modrin@mkz.si

Pridružite se nam!

Spremljajte nas na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino Škd Modrin!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.