Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovKnjižne peripetije z Damjanom

Koledar prireditev

Knjižne peripetije z Damjanom

17.05.17 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

Pogovor o knjigi Heloiza – vrnitev besed. Gostje: Nina Kožar, Polonca Kavčič in Aljoša Harlamov.
Knjižne peripetije z Damjanom

Na zadnjih knjižnih peripetijah pred poletjem bo Damjan svoje goste izzval s priporočili za poletno branje in ob tem razvnel debato o knjigi Heloiza – vrnitev besed makedonskega avtorja Goce Smilevskega, enega od osrednjih pisateljev Srednje Evrope.

Ali nam bo roman, v katerem Smilevski na provokativen in hkrati izjemno virtuozen in liričen način predstavi eno najlepših ljubezenskih zvez vseh časov in ob tem odpre zelo resna vprašanja, mentalno zaznamoval letošnje poletje? Bomo po tej debati še verjeli stereotipom, da je poletni oddih pravi čas za branje lahkotnejše literature?

V pogovoru z Damjanom bodo sodelovali prekaljeni knjigoljubi, blogerji in promotorji knjig, ki znajo odbirati najboljše: ustanoviteljica vseslovenskega gibanja Knjigobežnice Nina Kožar, sourednica spletnega portala Dobreknjige.si Polonca Kavčič ter literarni kritik in urednik dr. Aljoša Harlamov.

 

O knjigi Heloiza – vrnitev besed

 V romanu gre za prikaz usodne ljubezni v intelektualno oz. duhovniško-filozofskih krogih. Gre za svetovno znano srednjeveško ljubezensko zgodbo med francoskim mislecem Abelardom in njegovo učenko Heloizo.  Pod pretvezo, da se skupaj učita, se predajata telesni strasti. Heloiza zanosi, zato se na skrivaj poročita, toda Abelard ne želi, da se o tem razve, saj naj bi omajalo njegov pridigarski ugled. V znak maščevanja ga da Heloizin stric kastrirati. Kastrirani Abelard se zateče v samostan, sina prepusti sestri, od Heloize pa zahteva, da se tudi ona vrne k redovniškemu življenju. Ločena od sina in moža piše pisma. Pisma so ohranjena, ker pa so raziskovalci mnenja, da jih je napisal Abelard in si je tako tudi po smrti nadel masko, je Goce Smilevski tokrat besede vrnil Heloizi. Roman je spisan kot Heloizina prvoosebna izpoved. Končno lahko čustvuje, hrepeni, išče sina, pove svojo zgodbo ... Neskončna zgodba o ljubezni, zablodah in odgovornosti.

Makedonski pisatelj Goce Smilevski (1975) je za svoje po vsem svetu prevajane romane (Sestra Sigmunda Freuda je izšla tudi pri Cankarjevi založbi) prejel vrsto mednarodnih nagrad. 

Vabljeni!

 

P.S. Na knjižnih peripetijah z Damjanom se nam lahko pridružite vsako tretjo sredo v mesecu ob 18. uri.

Peripetijam Damjana Zorca pa lahko sledite tudi na njegovem blogu.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.   

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.