Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovObisk avtorja knjige Dober dih

Koledar prireditev

Obisk avtorja knjige Dober dih

17.09.18 ob 18:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

Ob izidu knjižne uspešnice Dober dih se bomo v živo srečali z avtorjem, mednarodno priznanim strokovnjakom Patrickom McKeownom. Po krajšem predavanju bo avtor v pogovoru z Janezom Hudovernikom odgovarjal na naša vprašanja in podpisoval knjige.
Obisk avtorja knjige Dober dih

Dihajte pravilno. Živite bolje.

Avtor knjige Dober dih, Patrick McKeown, je svetovno priznani licencirani trener metode dihanja po Buteyku, ki jo je razvil ukrajinski zdravnik, Dr. Buteyko.

McKeown je vrsto let trpel zaradi astme. Spominja se, kako je kronično dihal skozi usta. Ko se je naučil pravilnega dihanja, je astma postopoma izzvenela. Izboljšala sta se tudi njegovo splošno zdravje in počutje. To odkritje je McKeowna spodbudilo, da se je posvetil raziskovanju dihanja in njegovem vplivu na zdravje. Razvil je program Oxygen Advantage, ki ga od leta 2002 poučuje v Avstraliji, ZDA in po Evropi. 

V knjigi Dober dih S pravilnim dihanjem do zdravja, moči in vitkosti (predgovor je prispeval Janez Hudovernik, licencirani inštruktor dihanja) avtor na preprost način opisuje prednosti in koristi tehnike dihanja Oxygen Advantage; bralce med drugim pouči, kako premagati nadloge, kot so zadihanost med telesnim naporom, slab spanec, tesnoba, astma, smrčanje … 

O KNJIGI SO POVEDALI: 

»Dober dih je odličen priročnik, ki razumljivo tolmači znanost na področju dihanja in z enostavnimi, a izjemno učinkovitimi napotki vsakogar popelje na pot do učinkovitega dihanja. Manj je več velja tudi za najpomembnejšo funkcijo naših občutljivih teles; dihati manj pomeni dihati bolje. Dihati skozi nos namesto skozi usta pomeni dihati pravilneje in zdravo.«

Marko Roblek, vitez dobrega teka, paleo bloger in organizator blejske nočne 10ke

''Temeljita in jasna predstavitev blagodejnih učinkov zavestnega in pravilnega dihanja (skozi nos) na psiho-fizično zdravje posameznika – ter izvorne vloge jogijskih tehnik dihanja in čuječnostne meditacije pri tem. Odlično povabilo k vadbi in prevzemanju odgovornosti za svoje zdravje, počutje ter uspešnost v športu in poslu.''

Robert Križaj, potrjeni učitelj čuječnosti po metodi MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction)

»Knjiga Dober dih nam pokaže, kako lahko dramatično izboljšamo svoje dihanje in s tem svoje zdravje, počutje in delovno uspešnost. McKeown nas v svoji knjigi pregledno popelje najprej do spoznanj o lastnem dihanju in preizkusom ravni kisika v našem telesu, potem pa v nadaljevanju seznani z možnostmi, da s prilagojeno tehniko dihanja to raven ustrezno povečamo in s tem izboljšamo ne samo svojo splošno življenjsko energijo, temveč tudi naše športne sposobnosti in življenje nasploh.«

Samo Rugelj, založnik, literarni in filmski publicist ter pisatelj

 

PREVERITE, KAKO DOBRO DIHATE:

Preverite lahko tako, da ugotovite, na koliko spodnjih vprašanj boste odgovorili pritrdilno.

Ali med vsakodnevnimi aktivnostmi dihate skozi usta?
Ali dihate skozi usta med globokim spanjem? (Če niste prepričani, pomislite, ali se zjutraj zbudite s suhimi usti. Suha usta ob vstajanju so pokazatelj dihanja skozi usta preko noči.)
Ali med spanjem smrčite ali zadržujete sapo?
Se zjutraj zbujate neprespani in rahlo utrujeni?
Se med dihanjem v stanju mirovanja premika vaš prsni koš namesto predela trebušne prepone?
Ali naredite več kot 15 vdihov in izdihov na minuto?
Ali čez dan večkrat globoko zajamete sapo? Pogosto čez dan zehate?
Ali postanete zadihani, kadar npr. hodite s svojimi vrstniki? Ali ko greste v strm breg oz. po stopnicah?
Imate težave s pomanjkanjem sape med športno aktivnostjo?
Ali ob koncu službe/dneva čutite bolečine v vratu ali ramenih? Čutite napetost v predelu ramenskega obroča in hrbtenice?
Ali včasih med počitkom zaslišite svoje dihanje?
Ali je vaše dihanje težko, neredno, oteženo, plitvo?
Imate pogosto zamašen nos?
Ste pogosto utrujeni, brez energije, mogoče celo omotični?
Imate čez dan težave s spominom/pomnjenjem, priklicem informacij? Se vam zdi, da ste preko dne negativno naravnani, slabe volje? Vam misli tavajo/begajo ali imate občutek dezorientacije, omotice?

Več kot ste zbrali pritrdilnih odgovorov na zgornja vprašanja, slabše dihate. Verjetno dihate preveč in pospešujete oksidacijo. Ta zapleteni izraz pa v primeru prekomernega dihanja pomeni podobno kot rjavenje, do katerega pride, ko so kovine (prekomerno) izpostavljene kisiku (in vodi). Če vse skupaj poenostavimo – le kdo si želi, da bi bilo njegovo telo »zarjavelo«?

Knjiga Dober dih vam bo pokazala, kako lahko dramatično izboljšate svoje dihanje in s tem svoje zdravje, počutje in delovno uspešnost.

Lepo vabljeni!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.