Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovOd prve do zadnje strani

Koledar prireditev

Od prve do zadnje strani

19.12.18 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

O Pogumnih puncah z Niko Kovač.
Od prve do zadnje strani

Vabimo vas v Konzorcij na pogovor z Niko Kovač. Z avtorico navdihujoče knjige Pogumne punce se bo pogovarjal Jernej Terseglav

Vljudno vabljeni!

Knjiga za pogumne, srčne, navihane in odločne punce, ki spreminjajo svet!

Že stoletja se zdi, da zgodovino pišejo moški, dosežki žensk pa so odrinjeni nekam na obrobje. Šele v zadnjem času – tudi po zaslugi odmevnih kampanj, ki ozaveščajo o neenakosti med spoli – ponovno odkrivamo uspehe žensk, ki so s svojim delovanjem spreminjale svet. Ni jih bilo malo – in ni bilo izziva, ki bi se ga ustrašile! V knjigi Nike Kovač Pogumne punce spoznamo dekleta, ki so odpirale šole, potovale okoli sveta, skrbele za turistični razvoj svojega kraja, ustvarjale umetnine, pilotirale, kolesarile okoli sveta, se bojevale za pravičnejšo družbo in delale še marsikaj.

Avtorica Nika Kovač – tudi direktorica Inštituta 8. marec in aktivistka za enakopravnost spolov – je o tej navdihujoči darilni knjižici, ki je izšla pri Mladinski knjigi, povedala: »Na policah svetovnih založb se je v zadnjem letu pojavilo veliko knjig z življenjskimi zgodbami žensk, ki so spreminjale svoje skupnosti in svet. Zdelo se mi je pomembno, da tudi v Sloveniji dobimo takšno knjigo. Knjiga Pogumne punce je nastala z namenom preseganja stereotipnih spolnih vlog; dekletom smo želeli pokazati, da zmorejo marsikaj in da smo najmočnejši, ko za dobro stvar stopimo skupaj. Želim si, da bi ta knjiga dekletom pomagala pri spreminjanju sveta in iskanju njihovega mesta v njem.«

V knjigi je predstavljenih 30 pogumnih punc, Slovenk in tujk, od Alme Karlin, Kristine Šuler in Franje Tavčar do Fride Kahlo, Emmy Noether in Emmeline Pankhurst. »Med pogumne punce smo želeli uvrstiti ženske, ki se niso uklanjale in so vsaka po svoje prispevale k ustvarjanju lepše, pravičnejše družbe,« dodaja Nika Kovač.

Posebnost knjige Pogumne punce so tudi navdihujoče misli, s katerimi nas avtorica spodbuja, da naslednji pogumni človek postanemo – mi. Vsem lahko uspe in vsi lahko spreminjamo svet, pravi, če najdemo moč v sebi in delujemo skupaj!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.