Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovStripi - izbor najboljših

Koledar prireditev

Stripi - izbor najboljših

09.02. - 05.03.11 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

Prodajna razstava najboljših slovenskih in tujih stripov. Razstava originalnih stripov Stripburgerjevih avtorjev. Stripovska delavnica.
Stripi - izbor najboljših

V Knjigarni Konzorcij smo s koncem leta 2010 ponovno odprli oddelek stripov, zato želimo posebej opozoriti na kakovostno ponudbo stripov slovenske in tuje produkcije. Tako smo pripravili prodajno razstavo stripov, ki vas pričakuje na novem prireditvenem prostoru knjigarne Konzorcij.

Na voljo bodo stripi za mlade in stare, ki so del programa naslednjih založnikov: Forum Ljubljana, Studio Risar, Mladina, Umco, Založba ZRC, Moderna Galerija, LUD Literatura, KUD Apokalipsa, Učila, Graffit, Modrijan itd. Poleg slovenskih stripov bo na razstavi možno kupiti tudi stripe tujih založnikov v angleškem, nemškem in francoskem jeziku.

Stripburger bo postavil na ogled originale stripov svojih najtesnejših sodelavcev, slovenskih avtorjev, katerih samostojna dela so izšla pri Stripburgerju.

 

Videli boste lahko dela Kaje Avberšek, Domna Finžgarja, Saše Kerkoš, Jakoba Klemenčiča, Marka Kocipra, Mateja Kocjana Koca, Davida Krančana, Mateja Lavrenčiča, Izarja Lunačka, Gašperja Rusa, Mateja Stupice, Andreja Štularja in Tomaža Lavriča.

Predstavili vam bomo tudi društvo ljubiteljev stripov Stripoholik, ki aktivno deluje že od leta 2006.

 

Namen društva je ozaveščati javnost o stripovskem dogajanju v Sloveniji in širše popularizirati domačo strip sceno ter omogočati svojim članom lažji dostop do stripov.

Za doseganje teh ciljev društvo ureja forum Striparna in vodi licitacije stripov, organizira in obiskuje strip bazarje in festivale, načrtuje skupinska srečanja z izdajatelji ter podpisovanje stripov, družabna srečanja ipd. Leta 2006 so organizirali in izvedli prvi ljubljanski strip bazar, ki je bil izredno obiskan in medijsko podprt ter od takrat bazar že večkrat ponovili. Enajsta številka društvenega glasila Stripoholik bo brezplačno na voljo v Konzorciju v času razstave.

 

Prireditveni program

  • Otvoritev razstave in druženje s striparji:
    ponedeljek, 14. februarja ob 18. uri
  • Strip delavnica za najmlajše ljubitelje stripov (vodi Simon Sanda):
    sreda, 16. februarja ob 17.30 uri.
  • Stripburger predstavitev:
    četrtek, 24. februarja ob 18. uri

Stripovsko mojstrovino Špeh. Zatreskan v Tino Davida Cooperja, Stripburgerjeve novosti v letu 2011 ter natečaj Živel strip! 2011 bosta predstavila Bojan Albahari ter Katerina Mirović, člana uredništva revije Stripburger.

Več o razstavi in dogajanju

Strip delavnica

V času razstave smo pripravili strip delavnico za mlajše ljubitelje stripov, ki jo bo vodil Simon Sanda, dvakratni zmagovalec vseslovenskega strip natečaja v organizaciji Strip Bumeranga. Na delavnici boste spoznali, kaj strip pravzaprav je, izvedeli nekaj o zgodovini stripa, spoznali značilnosti različnih stilov, ugotavljali, kako nastane strip in kaj potrebujemo za risanje, nato pa se boste lotili osnov risanja. Vaja dela mojstra, zato tudi domača naloga ne bo manjkala.

Vsi, ki bi želeli spoznati, kako nastane strip, ste lepo vabljeni na prireditveni prostor Knjigarne Konzorcij v sredo 16. februarja 2011 ob 17.30 uri.

 

 

Stripburger v Konzorciju

Stripburger bo postavil na ogled drobce iz del svojih najtesnejših sodelavcev, slovenskih avtorjev, katerih samostojna dela so izšla pri Stripburgerju.

 

 

Kaja Avberšek bo pokazala delček iz Pojočega gradu, priročnika za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu, ki ga je ustvarila skupaj z glasbenikom in režiserjem Petrom Kusom ter raperjem, prevajalcem in piscem Boštjanom Gorencom Pižamo. Iz mini knjižice Eli, ki jo je Domen Finžgar ustvaril še v srednji šoli, bomo razstavili nekaj izbranih prizorov. Oddelek Stripburgerjevih stripov za mlajše bralce bo zapolnil še Fimipidipi, stripovska slikanica avtorice Saše Kerkoš.

 

Razstavili bomo tudi nekaj strani stripov Jakoba Klemenčiča, ki jih je objavil v Stripburgerju in v posebni Stripburgerjevi hit izdaji Honey talks – comics inspired by painted beehive panels.

Marko Kociper nam bo približal Jazbeca, glavnega junaka albuma Jazbec in ostali svet, simpatičnega radovednega zabušanta in uživača.

 

Matej Kocjan Koco bo prikazal svojo slikovito zgodbo o železniški progi Porečanka, ki jo je lansko leto objavil v antologiji Ču Ču Čaki. Na temo potovanja in vlaka je tudi strip Davida Krančana, ki ga je objavil v knjižici Na prvem tiru, pri kateri je sodeloval Andraž Polič.

Matej Lavrenčič bo nastopil z mangastičnim stripom, ki ga je objavil v zborniku Greetings from Cartoonia, the Essential Guide of the Land of Comics.

Izar Lunaček, sicer tudi avtor stripovskih knjig s filozofskim pridihom Oklepaj – Metuljeve sanje in (O)klepaj, bo razstavil strani, ki jih je objavil v antologiji Slovenski klasiki v stripu. Gašper Rus in Matej Stupica, pripadnika mlajše generacije stripovskih avtorjev, pa bosta pokazala odlomke iz njunih stripov objavljenih v zborniku Deveta soba, ki so tako kot ostali stripi v tej knjigi, nastali po literarnih predlogah izjemno plodovitega literarnega ustvarjalca in režiserja Vinka Möderndorferja.

 

Andrej Štular, sicer ponosni oče albumov Lustri in Kompost, bo razstavil strip Fahren de Leute, ki ga je objavil v zborniku Ču Ču Čaki in ki je že več kot leto dni del inventarja čakalnice na železniški postaji v Kranju.

Razstavo bo s svojim prispevkom, stranmi iz albumov Rdeči alarm in Slepo sonce, nadgradil Tomaž Lavrič, eminenca slovenskega stripa.

Špeh v Konzorciju

Stripburger vam bo predstavil tudi stripovsko mojstrovino Špeh. Zatreskan v Tino (orig. Ripple. A Predilection for Tina), ki jo je ustvaril priznan kanadski strip avtor, ilustrator, slikar in oblikovalec David Cooper (1967, www.davegraphics.com). Bojan Albahari, član uredništva revije Stripburger, vam bo približal to Stripburgerjevo zimsko izdajo v času stripovske razstave v Konzorciju v četrtek 24. februarja ob 18 uri.

Med drugim vam bo zaupal tudi kakšne novosti vas čakajo pri Stripburgerju v letu 2011, Katerina Mirović, članica uredništva revije Stirpburger, pa vam bo predstavila natečaj Živel strip! 2011.

Špeh je zadnja grafična novela iz triptiha SuckleCrumpleRipple, ki je nastajal sedem let in je Cooperjevo prelomno delo. Zgodba govori o slikarju Martinu, ki se zaplete v obsesiven odnos s svojim modelom. Strip je prevedel Matej de Cecco.

Februar bo v Konzorciju torej stripovsko obarvan, zato vas vabimo, da nas obiščete in prelistate številne razstavljene naslove slovenske in tuje strip produkcije.

Knjigarna je odprta med pon. in pet. od 9.00 do 19.30 in ob sobotah od 9.00 do 14.00.

Razstava bo na ogled do 5. marca.

 

Knjigarna Konzorcij
Slovenska 29, Ljubljana
 

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.