Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovZnanost med knjigami

Koledar prireditev

Znanost med knjigami

26.09.19 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

Kako se čim bolj varno kopati?
Znanost med knjigami

Pred kopanjem v morju ali odprtih bazenih se običajno pred sončnimi žarki zaščitimo s kremo za sončenje. Voda v bazenih mora biti za kopalce neoporečna, za kar se uporablja različna dezinfekcijska sredstva, najpogosteje klor. Ta sredstva pa so zelo reaktivna in lahko reagirajo tudi s sestavinami sončnih krem, pri čemer se tvorijo različni produkti. Kaj se torej dogaja v različnih kopalnih vodah? V odvisnosti od vode in uporabljenega dezinfekcijskega sredstva v bazenu, higiene kopalcev in uporabljenih sredstev za zaščito pred soncem se tvorijo številne spojine, med katerimi so tudi kancerogene. Te spojine lahko kot aerosoli z dihanjem pri kopanju vstopajo v naše telo. Kaj lahko povzročajo? 

Sončne kreme nas torej ščitijo pred nevarnimi UV žarki, po drugi strani pa z dezinfekcijskimi snovmi v bazenih tvorijo nevarne spojine. Kako se čim bolj varno kopati?

 

Prof. dr. Polonca Trebše predava na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani. Njeno raziskovalno delo sodi na področje okolja. Raziskuje pretvorbe organskih onesnažil (pesticidov, zdravil, sredstev za osebno nego) v vodnem okolju in ugotavlja učinke izhodnih onesnažil ter produktov, ki nastajajo v različnih okoljskih pogojih. Ko omenjene spojine preidejo v okolje, se lahko enostavno razgradijo, pogosteje pa se postopno pretvarjajo v druge produkte in počasi mineralizirajo. Prof. Trebše se ukvarja s fotokemičnimi pretvorbami omenjenih spojin in identifikacijo ter strupenostjo nastalih produktov, v zadnjem obdobju pa poglobljeno raziskuje pretvorbe sredstev za zaščito pred UV sevanjem pod različnimi dezinfekcijskimi pogoji, pri čemer nastajajo številni produkti, ki jih identificira z uporabo sodobnih MS tehnik.

S prof. Trebše se bo pogovarjala Renata Dacinger.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.