Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovProstor v prostoru

Koledar prireditev

Prostor v prostoru

27.11.19 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

Scenografija na Slovenskem
Prostor v prostoru

Knjiga Ane Kocjančič PROSTOR V PROSTORU – Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991 je obsežna strokovna monografija »s pomočjo katere bralec popotuje  po pomembnih postajah zgodovine slovenske scenografije, gledališča, likovne umetnosti in kulture nasploh,« kot je zapisal recenzent dr. Tomaž Toporišič. Monografija je razdeljena v dve knjigi. V prvi knjigi avtorica obravnava obdobje od začetkov do druge svetovne vojne, v druga knjiga pa se ukvarja s sodobnim gledališčem po drugi svetovni vojni do slovenske osamosvojitve leta 1991. Recenzent dr. Gašper Troha je o knjigi zapisal: »Ana Kocjančič prehodi dolgo pot slovenskega gledališča oz. njegove scenografije od 17. stoletja do danes. Njena monografija je temeljno delo slovenske teatrologije, saj sintetično oriše razvoj scenografskih rešitev od improviziranih rešitev in dvodimenzionalnosti razsvetljenskega gledališča, preko plastičnosti odrskih rešitev in rahlega pljuska zgodovinskih avantgard, do praznjenja odra po 2. svetovni vojni, njegove dematerializacije in heppeninga v sedemdesetih. Od tam se gledališki prostor osamosvaja v nekatere avtopoetike, danes pa ponovno niha med praznim odrom in bleščečimi scenografijami, ki dodobra izkoriščajo možnosti sodobnih medijev (luči, video, film ...). Kar je pri vsem tem najbolj presenetljivo in razveseljivo, je dejstvo, da se ob branju zavemo, kako pravzaprav beremo zgodovino slovenskega gledališča, čeprav skozi specifično optiko gledališkega prostora.«
 Knjiga je izdana s finančno pomočjo Javne agencije za knjigo RS in Ministrstva za kulturo RS in je izšla v zbirki Dokumenti Slovenskega gledališkega inštituta.

 

Umetnostna zgodovinarka mag. Ana Kocjančič (1977) je leta 2006 na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani končala podiplomski študij na temo »Scenografija v slovenskih dramskih gledališčih med obema vojnama (1918–1941)«. Bila je strokovna sodelavka za področje scenografije in gledališke tehnike pri pripravi novega gledališkega terminološkega slovarja ter soavtorica izdane publikacije (2008, SAZU, Ljubljana). Raziskuje zgodovino slovenske scenografije, njeno povezavo z razvojem slovenske likovne umetnosti in vplive evropskih gledaliških gibanj ter evropske likovne umetnosti na njen razvoj. Je avtorica člankov in televizijskih ter radijskih oddaj o razvoju slovenske scenografije doma in v tujini. Kot zunanja strokovna sodelavka Slovenskega gledališkega inštituta je bila poleg obsežne istoimenske monografije tudi avtorica prve velike pregledne razstave o scenografiji na Slovenskem Prostor v prostoru – Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodno galerijo in je bila letos na ogled v Narodni galeriji v Ljubljani in UGM Studiu v Mariboru.

Pogovor z Ano Kocjančič bo povezovala mag. Mojca Jan Zoran, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.