Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovPretekli dogodkiVidemšek, Eržen: Upor

Koledar prireditev

Videmšek, Eržen: Upor

03.10.13 ob 19:00 - 20:00 - Knjigarna Dom knjige

Pogovor z avtorjema bo povezovala Breda Biščak.
Videmšek, Eržen: Upor

Boštjan Videmšek in Jure Eržen sta vse od leta 2000 nerazdružljiva reporterska dvojica. Njuna nova knjiga Upor: arabska pomlad in evropska jesen nas na južni strani Sredozemlja popelje skozi arabske pomladi s poročilom priče revolucije v Egiptu, z mednarodnim vojaškim posredovanjem v Libiji ter krvavo državljansko vojno v Siriji, na severni strani Sredozemlja pa nas z veliko igro mednarodnih finančnih institucij, drvenjem Grčije v tretji svet ter potopom Španije in Cipra pripelje do konca Evrope, kot smo jo poznali.

V predgovoru h knjigi je Slavoj Žižek zapisal: »Videmškova knjiga opisuje proces 'od revolucije h kontrarevoluciji' v južni Evropi; med odlikami knjige je navsezadnje to, da Slovenijo vključi v kontekst evropskega dogajanja. Zaradi brezkompromisne analize zagat radikalnih gibanj, in to s stališča angažiranega borca, je knjiga preprosto obvezno branje za vsakega razmišljajočega državljana. Videmškovo angažirano poročilo nas kruto sooči z dilemo: se je upor splačal?«

Žižek dodaja: »Videmškova nova knjiga je preprosto najboljša analiza sedanje globalne situacije, ne le pri nas, ampak tudi v svetovnem okviru. V racionalni državi bi jo morali natisniti v deset tisočih izvodih in jo zastonj deliti po srednjih šolah kot obvezno berilo za etiko in domovinsko vzgojo – ali kakor koli se že zdaj imenuje predmet, ki je naslednik starega razvpitega samoupravljanja s temelji marksizma.«


O avtorjih
Boštjan Videmšek je rojen leta 1975. Je dolgoletni Delov poročevalec s kriznih žarišč. V zadnjih dvanajstih letih je med drugim poročal iz Afganistana, Iraka, Somalije, Demokratične republike Kongo, Sudana, Pakistana, Izraela in Palestine, Libanona, Kosova, Kavkaza, srednje Azije, Libije, Egipta, Sirije, Turčije ter prizorišč cunamija v jugovzhodni Aziji. Je redni sodelavec globalnih spletnih revij Revolve Magazine in Periodismo Humano ter www.adbusters.org.

Njegove članke objavljajo tudi The New York Times, International Herald Tribune, El Periódico, La Voz de Galicia, El Semanal, Gatopardo, Gulf News, Jutarnji list, Globus, Dani, Oslobođenje in BBC World. Zadnja leta se intenzivno posveča tematiki afriških emigrantov v Evropi. V letih 2009, 2010 in 2011 je prejel nacionalno novinarsko nagrado v okviru natečaja Evropske komisije in bil trikrat v ožjem izboru za evropsko novinarsko nagrado. Je prejemnik najbolje prestižne slovenske novinarske nagrade bratstvo resnice 2011. Z Juretom Erženom sta avtorja knjige Vojna terorja (CZ, 2011), ki je, obogatena, v Združenih državah leta 2012 izšla pod naslovom 21st Century Conflicts: Remnants of War(s). Več o avtorju na spletni strani: www.bostjanvidemsek.com.

Jure Eržen je letnik 1969 in že vrsto let vodilni Delov fotoreporter. Z Boštjanom sta vse od leta 2000 nerazdružljiva dvojica; z vseh kriznih žarišč in tudi od marsikod drugod sta poročala skupaj. Juretove fotografije objavljajo vodilni svetovni časopisi in revije, denimo Newsweek, Le Figaro, Le Monde, The independent, Financial Times in Al-Ahram. Je večkratni zmagovalec fotografskega natečaja Društva novinarjev Slovenije, zaporedni zmagovalec Emzinovega fotografskega natečaja ter leta 2010 dobitnik prve nagrade natečaja Slovenia Press Photo. Skupaj z Boštjanom Videmškom avtor knjige Vojna terorja (CZ, 2011), ki je , obogatena, v Združenih državah leta 2012 izšla pod naslovom 21st Century Conflicts: Remnants of War(s).

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.