Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovPretekli dogodkiMehmedalija Alić: Nihče

Koledar prireditev

Mehmedalija Alić: Nihče

17.10.13 ob 19:00 - 20:00 - Knjigarna Dom knjige

Pogovor z avtorjem bo vodila Breda Biščak.
Mehmedalija Alić: Nihče

Življenjska zgodba Mehmedalije Alića iz Potočarov pri Srebrenici je pretresljiva pripoved, tragedija in zgodovinska lekcija obenem: kot najstnik je prišel v Zagorje in postal rudar ter pozneje rudarski tehnik, ustvaril si je družino in v Bosni gradil hišo. Potem je prišel konec Jugoslavije, v Bosni je izbruhnila vojna, ki je vzela življenji njegovih bratov. Hkrati je v Sloveniji izgubil državljanske pravice in pristal med izbrisanimi. Za nekaj časa se je odselil v Nemčijo, se izšolal za inženirja in se vrnil v Slovenijo. Končno je dobil tudi državljanske pravice in novo delovno nalogo, postal je vodja raziskovanja Hude jame. In s tem se je začela zanj nova kalvarija: pritiski s strani oblasti, naj zamolči dejstva, ki jih je odkrival.

Mehmedalija Alić je bil v času srbskega pokola v Zagorju, kjer je kot dolgoletni rudarski tehnik v tamkajšnjem rudniku čakal, da občinski in državni uradniki ugodijo njegovi prošnji za slovensko državljanstvo. Birokratski mlini so ga - enako kot 25.670 sotrpinov - izbrisali. Medtem, pravi, ko so četniki v Bosni in Hercegovini ubijali s puškami in noži, je slovenska država ubijala z birokracijo.

Pridružite se nam in spoznajte avtorja, ki sam pooseblja simbol balkanskega sindroma!

 
 

 

Prelistajte nekaj strani iz knjige

 

 

 

 

Zgodovinska lekcija za nas

Življenjska zgodba Mehmedalije Alića iz Potočarov pri Srebrenici je pretresljiva pripoved, tragedija in zgodovinska lekcija obenem, paradigmatično besedilo, ki skozi človeško usodo prelamlja različna obdobja druge Jugoslavije.

Kot najstnik je prišel v Zagorje in postal rudar ter pozneje rudarski tehnik, ustvaril si je družino in v Bosni gradil hišo. Potem je prišel konec Jugoslavije, v Bosni je izbruhnila vojna, ki je vzela življenji njegovih bratov. Hkrati je v Sloveniji izgubil državljanske pravice in pristal med izbrisanimi. Za nekaj časa se je odselil v Nemčijo, se izšolal za inženirja in se vrnil v Slovenijo. Končno je dobil tudi
državljanske pravice in novo delovno nalogo. In s tem se je začela zanj nova kalvarija: pritiski s strani oblasti, naj zamolči dejstva, ki jih je odkrival.

Medtem ko so četniki v Bosni in Hercegovini ubijali s puškami in noži, je slovenska država morila z birokracijo. Mehmedalijeva družina je šla skozi pekel neobstoja, ko ni bilo poti ne naprej ne nazaj. Desetletje je minilo, preden so izplavali iz precepa med birokrati in delodajalci. Ko je Mehmedalija z družino vendarle dobil državljanstvo, ga je presenetil klic nadrejenih iz rudnika. Postal je vodja raziskovanja Hude jame.

Izjemnost Alićevega pričevanja je povezava časa in duhovnih značilnosti Balkana. Huda jama in Srebrenica sta izhodišče in stečišče, vrtinčasto brezno našega državljanskega spora, zato Alić logično presodi: »Razumevanje resnice o Hudi jami je namreč tudi razumevanje resnice o tragediji v Srebrenici.« Mehmed alija Alić je skozi svoje doživljanje, iz svojega srca, »iztisnil« resnico o balkanski tragediji, o balkanskih sporih in vojnah; povezalo se mu je leto 1945 z letom 1995 – do danes.

Alić sam je poosebljenje, simbol balkanskega sindroma. Besedilo poveže preteklost in sedanjost, Slovenijo in Bosno v enkratno osebno, pa hkrati Balkan obsegajočo zgodbo. In nam predstavi, da ne potrebujemo zunanjega sovražnika – največja nevarnost smo sami sebi: s svojo nespravljivostjo, z nepripravljenostjo pogledati resnici v oči. In končati sovražnosti preteklih vojn!

»Vajeni smo opisov krivic in obupa. To besedilo pa preseneča, ker je mirno artikuliran humanistični manifest, velike sanje malega človeka, ki se s pogorišča vseh etičnih in moralnih vrednot, iz pepela lastne nemoči, dviga močnejši kot kadarkoli.«
Hanna Slak

»Ostaja avtorjevo upanje in zaupanje v človeško dobroto, ki bo nekega dne zmogla pietetni prekop žrtev v Hudi jami, in upanje, da bo pokopal tudi svojega med žrtvami še ne identificiranega mlajšega brata, gluhonemo žrtev pokola v Srebrenici. Prav odsotnost sovraštva, sleherne maščevalnosti, je v Alićevem besedilu občudovanja vredna; sam zagotovi: »Jaz pa vam vse oproščam, le recite mi, da je nekje upanje, da mi nikoli ne bo treba živeti v strahu za mojega sina.«
Spomenka Hribar

»Ta knjiga je pismo človeka človeku.«
Boštjan Videmšek

Odlomki iz knjige

»Težka rudarska dela smo opravljali že v prvem letniku po dva dni na teden, v drugem in tretjem letniku pa trikrat na teden. S svojimi štirinajstimi leti in oseminštiridesetimi kilogrami sem bil najmlajši deček v rudarskem šolskem centru. Sošolci so bili od mene starejši od enega do petih let. V šolo so bili vpisani le štirje slovenski učenci, pa še ti niso dokončali osnovne šole. Konec sedemdesetih se je začenjalo zlato obdobje. Domači mladeniči so si lahko izbirali boljše šole in obrti, za težka dela pa smo bili potrebni mi, tujci.« (str. 54)

»Moj praded je živel v strahu za življenje mojega deda. Njega je skrbelo za življenje očeta in njegovih bratov. Za moje življenje in življenje mojih dveh bratov je bilo upravičeno strah mojega očeta. Jaz vam vse oproščam, le recite mi, da mi nikoli ne bo treba živeti v strahu za življenje mojega sina.« (str. 91)

»Dobil sem načrt pokopališča in našel bratovo krsto, številko 214. Roko sem položil na zeleno platno, ga pogladil. Kako hudo mi je bilo, veva le jaz in ljubi Bog. Gluhonema sestra Zumra je klečala ob krsti, se z drhtečo roko dotikala zelenega platna, solze so ji umivale lica, pogledala je proti meni, kot bi na mojem obrazu iskala odgovor, jaz pa sem jo objel in jo prosil, naj ne joče. Želel sem jo potolažiti, hkrati pa sem se bal, da se bom sam zlomil.« (str. 104)

»Okoli mene so se začeli odvijati prizori iz pekla. Vsepovsod je ležalo ogromno čevljev, pasov in rdeče žice, ki so jo uporabljali za vezanje žrtev. Na hitro sem opazil okostje človeka, ki je bil še vedno obut. Ko sem se približal in pogledal proti njegovi glavi, sem se ustrašil. A ne zaradi okostja, temveč zaradi čeljusti, ki je v lobanji ostala na stežaj razprta; kot da bi nakazovala človekov krik. Ponazarjala je vso bolečino in trpljenje. To je bil strašen, smrtonosen krik.«(str. 136)

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.