Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovPretekli dogodkiPatrick Ness v Sloveniji

Koledar prireditev

Patrick Ness v Sloveniji

21.11.13 ob 19:00 - Knjigarna Dom knjige

Srečanje z bralci, branje avtorja iz knjige in podpisovanje knjig.
Patrick Ness v Sloveniji

"Branje je eno najmočnejših orožij, ki jih lahko položimo v roke mladim. Odkriva nam namreč svet, ki leži onkraj, in nam pokaže, kako bi lahko v njem živeli. Pokaže nam možnosti. In ko ti življenje ponuja možnosti, kdo ve, kam vse te lahko pripeljejo."
Patrick Ness

Avtor knjig Sedem minut čez polnoč in trilogije Hrup in kaos bo 20. novembra obiskal Ljubljano ter 21. novembra Koper.

Srečate ga lahko:

 • Cankarjev dom, Kosovelova dvorana
  Sreda, 20. november 2013, ob 14. uri
  Brezplačne vstopnice bodo novembra na voljo na blagajni Cankarjevega doma.
 • Knjigarna Konzorcij, Ljubljana
  Sreda, 20. november 2013, ob 18. uri
  Vstop prost.
 • Knjigarna Dom knjige Koper
  Četrtek, 21. november 2013, ob 19. uri
  Vstop prost.
   

Knjige Patricka Nessa

O avtorju

Patrick Ness (1971) je ameriški pisatelj, ki živi in dela v Angliji. Piše za odrasle in mlade in je edini avtor, ki je dvakrat zapored prejel nagrado Carnegie Medal; najprej leta 2011 za Vojno pošasti in nato leto pozneje za knjigo Sedem minut čez polnoč. Obe deli sta prevedeni v slovenski jezik.

V slovenskem jeziku lahko prebiramo njegova nagrajena dela: trilogijo Hrup in kaos (Na begu, Zakaj in zato, Vojna pošasti) in ilustrirani roman Sedem minut čez polnoč.

Za svoje literarno ustvarjanje je prejel že številna priznanja.

Knjiga Na begu je ob izidu leta 2008 med drugim prejela nagrado Booktrust Teenage Prize (podeljujejo jo leposlovnemu delu za mladino, ki ga je v angleščini napisal državljan ali prebivalec Združenega kraljestva), nagrado Guardian Children's Fiction Prize in Tiptree Award. Bila je tudi med nominiranci za Carnegie Medal, prav tako kot leto kasneje tudi njeno nadaljevanje Zakaj in zato, ki je prejelo tudi nagrado Costa v kategoriji knjig za mladino. Zadnji del trilogije, Vojna pošasti, je prejel nagrado Carnegie Medal in nominacijo za nagrado Arthur C. Clarke Award. Po trilogiji Hrup in kaos, ki govori o temeljnih etičnih dilemah, še posebej značilnih in pomembnih za današnji čas, bodo v prihodnjih letih posneli film, prav tako že potekajo dogovori za filmsko različico knjige Sedem minut čez polnoč.

Knjiga Sedem minut čez polnoč je prejela številne najpomembnejše mednarodne nagrade za mladinsko leposlovje, med drugim tudi prestižni Carnegie Medal 2012 za besedilo in nagrado Kate Greenaway 2012 za ilustracije.

Avtor je velik aktivist in podpornik javnih knjižnic, ki jih v Angliji vztrajno ukinjajo, veliko predava o predsodkih o literaturi, v svojih kolumnah pa se dostikrat dotika tem "primernosti" kake literature za najstnike.

Patrick Ness je že v mladih letih vedel, da hoče biti pisatelj. Naredil je sprejemne izpite za filmsko šolo, a se odločil za študij angleške književnosti na univerzi v Južni Karolini. Tri leta je tudi učil kreativno pisanje na univerzi v Oxfordu, kjer je bila večina študentov starejših od njega.

Komunikativni avtor je kolumnist in recenzent Guardiana ter navdušen tekač in potapljač. Redno se javlja na svojem blogu in je zelo aktiven na Twitterju.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.