Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovPretekli dogodkiMaribor in Mariborčani

Koledar prireditev

Maribor in Mariborčani

10.03.16 ob 18:00 - 19:00 - Mestna knjigarna Maribor

Pogovor z urednico Majo Godina Golija o knjigi, Mariboru in etnoloških raziskavah Mariborčanov bo vodila pesnica in novinarka Simona Kopinšek.
Maribor in Mariborčani

Maribor je mesto nasprotij. V preteklih stoletjih je doživelo obdobja razcveta, pa tudi številne pretrese in nazadovanja. Knjiga predstavlja podobe Maribora in njegovih prebivalcev, opozori pa tudi na bogastvo, raznolikost in zmogljivosti tega svojstvenega urbanega središča na Slovenskem. (Maja Godina Golija)

Zanimiva zgodovina, pestro gospodarsko in kulturno dogajanje ter sobivanje različnih narodov in narodnosti v mestu je vsebina razprav v knjigi Maribor in Mariborčani. Z njo smo avtorice in avtorji želeli opozoriti na bogato kulturno in naravno dediščino našega mesta, na pretekle izkušnje Mariborčanov ter na nekatere, nekdaj cvetoče gospodarske panoge v mestu, ki so lahko spodbuda tudi današnjemu razvoju.

V knjigi je objavljenih štirinajst razprav z različnih znanstvenih področij, ki obravnavajo široko paleto tematik iz preteklosti in tudi sedanjosti mesta. V prvem sklopu so razprave, ki poglobljeno predstavljajo prebivalstvo Maribora in  nekatere v mestu živeče etnične skupine, npr. Jude,  Ruse in mariborske Nemce. Sledi sklop, ki osvetljuje pretekli gospodarski razvoj mesta in nekatere pomembne gospodarske dejavnosti v njem. Med temi so posebej predstavljeni trgovina s kmetijskimi pridelki, gradbena dejavnost in stavbni razvoj mesta  ter gospodarska dejavnost mestne občine in mestnih podjetij v času pred drugo svetovno vojno. Kulturnemu življenju mesta in nekaterim kulturnim stvaritvam, ki so povezane s preteklostjo mesta so posvečena naslednja tri besedila. Delo sklene razprava, ki obravnava sodobno dogajanje v mestu nove oblike preživetvenih praks urbanega Maribora.

Dr.  Maja Godina Golija je etnologinja, znanstvena svetnica na Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU v Ljubljani in zunanja sodelavka Filozofske fakultete  Univerze v Mariboru. Od leta 2011 vodi delo Raziskovalne postaje ZRC SAZU Maribor.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.