Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovPretekli dogodkiFurlanka je dvignila krilo

Koledar prireditev

Furlanka je dvignila krilo

20.06.17 ob 18:00 - 19:00 - Mestna knjigarna Maribor

Pogovor ob izidu pesniškega prvenca Petre Koršič povezuje Simona Kopinšek.
Furlanka je dvignila krilo

Pesniški prvenec Petre Koršič Furlanka je dvignila krilo je freska dvajsetih let življenja, mišljenja in literarnega ubesedovanja sveta priznane slovenske literarne kritičarke in urednice. S svojo poezijo, ki je sicer v tridelno organizirani zbirki (Rdeča, Bela, Modra) izpisana v barvah (francoske, lahko tudi slovenske) trobojnice, avtorica prekoračuje meje slovenske narodne identitete, literarne stvarnosti in družbene aktualnosti.

Njene pesmi so tehten, premišljen, oblikovno in vsebinsko izredno barvit in bogat, predvsem pa presunljivo iskren dialog s svetovno in domačo poezijo ter v sodobnem pesništvu redko slišan dvogovor med jaz in ti. Z vsako zapisano besedo, včasih s pticami na ustih, drugič s trpkim izrekanjem neizprosnosti časa, s svojimi pesniškimi prsti tipa za drugo roko, da bi odkrila vse podobe dvojine. Ta drugi ni le subjekt hrepenenja, so tudi ljudje na begu, je v sodobni poeziji redko zaslutena bolečina narave, pa tudi zlaganost in površnost sodobnih ljudi, ki »smo srce prodali hrupu«.  (Ignacija J. Fridl)

Petra Koršič se je po univerzitetnih diplomah iz slovenistike in sociologije kulture študijsko in delovno posvetila sodobni slovenski poeziji na znanstvenem podiplomskem študiju na ljubljanski komparativistiki. Začela je kot literarna kritičarka (Radio Študent, Literatura) in se v skoraj dvajsetih letih predala več poklicem v literarnem sistemu (urednica zbirke Prišleki, lektorica, zasnovateljica literarnih ciklov – Ad hoc, Na pesniškem tandemu, Kritika do nacga, Prevod na oknu, Zaodrje na odru – , koordinatorka Literature v živo, voditeljica pogovorov). Od leta 2013 znova objavlja poezijo, redno v vseh slovenskih literarnih revijah. Bila je finalistka Pesniškega turnirja, gostja festivalov Sanje v Medani, Lirikonfest, Mlade rime in Fare voci v Italiji. Njene pesmi bodo v prevodu Davida Bandlja izšle v pesniškem almanahu v Bologni. Prejela je priznanje za jezikovno skrb pri Briškem časniku in Lirikonfestov zlat za najtehtnejši esej na izbrano evropsko temo Vsi smo beg 21. stoletja: Z zlatom zlepljen razbiti dom.

 

Bodi kot oblak.

Mehko drsi mimo,

ima mnogo oblik,

a ko je treba,

se utrga in izlije.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.