Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovPretekli dogodkiJelka Reichman: Dvanajst slonov

Koledar prireditev

Jelka Reichman: Dvanajst slonov

30.05. - 15.09.19 - Ljubljanski grad

Razstava ilustracij
Jelka Reichman: Dvanajst slonov

Razstava ilustracij Jelke Reichman ob njeni osemdesetletnici, ki je na ogled med 30. 5. in 15. 9. 2019 v Peterokotnem stolpu.

Jelka Reichman je ena najpomembnejših knjižnih ilustratork od druge polovice dvajsetega stoletja do danes pri nas. Njen vpliv je skorajda vseobsegajoč. Dela, ki jih je ustvarila v svoji dolgoletni karieri, so globoko zasidrana v zavesti Slovenk in Slovencev. Cele generacije so prebirale slikanice, ki jim je ustvarila likovno podobo, ob njih so rasle in prenašale navdušenje na svoje potomce in naprej.
Tokrat je razstavljeno njeno delo iz slikanice Dvanajst slonov, ki jo je napisal Leopold Suhodolčan. Ilustracije iz te slikanice so najmanjkrat razstavljene, a po krivici. Nemara zato, ker se največkrat omenjajo tiste ponarodele iz knjig Maček Muri, Piki Jakob, Miškolin, ki so pridobile že status kultnih del, vendar je njeno metjejsko, slikarsko mojstrstvo prišlo najbolj do izraza prav v tej slikanici. Na eni strani premišljena in pritajena, skoraj monokromna uporaba barve, na drugi pa nenavadna drznost kompozicije. Jelka v svojih delih praviloma uporablja veliko barv, vsak detajl ima svojo veljavo in barvni poudarek, v tej pa prevladujejo hladni toni čudnih modrovijoličnih slonov in majhni, a močni akcenti drugih barv, ki so rezervirani za glavno junakinjo. Čeprav gre za zgodbo o dvanajstih slonih, ki se gnetejo čez robove odmerjenega prostora knjižnega formata, da poka po šivih, slikanica izžareva izjemno prefinjeno eleganco in je nepogrešljiva pri predstavitvi opusa Jelke Reichman.

Pavle Učakar,
likovni urednik
pri založbi Mladinska knjiga

Otvoritev razstave bo v sredo, 29. 5. 2019, ob 19.00.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Mladinsko knjigo založbo d. d.

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.