Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovPretekli dogodkiVeronika Simoniti o romanu Ivana pred morjem

Koledar prireditev

Veronika Simoniti o romanu Ivana pred morjem

13.06.19 ob 19:00 - 20:00 - Knjigarna Dom knjige

Pogovor z avtorico
Veronika Simoniti o romanu Ivana pred morjem

Ob izidu romana Ivana pred morjem prijazno vabljeni na pogovor z Veroniko Simoniti, ki bo v četrtek, 13. junija ob 19. uri. Z avtorico se bo pogovarjala Breda Biščak.

Veronika Simoniti (1967) je na slovenskem literarnem prizorišču nastopila kot avtorica kratkih zgodb, s katerimi je zmagala na več natečajih in jih zbrala v dveh knjigah. Njen prvi roman Kameno seme je bil leta 2015 med peterico finalistov za nagrado kresnik. Ivana pred morjem je bil med tremi finalisti za nagrado modra ptica.

Pripovedovalka se iz Pariza, kjer si je ustvarila dom, vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca, in v kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki njeno petletno mamo drži za roko, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu, o katerem pripovedovalka ni nikoli slišala?

Roman Veronike Simoniti nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, zaustavljajo se tudi na Gorenjskem, v Ljubljani in še marsikje, begunsko zaidejo v Srbijo, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi po koncu vojne trdi časi so popisani z mehko avtoričino pisavo, ki iz zmeraj novih leg gleda na naše skupne prostore. Lep roman o nelepih časih in rečeh.

»Slog pisanja je izredno tekoč in prepletanje zgodb v različnih časih in prostorih tako privlačno, da je knjigo iz rok skoraj nemogoče odložiti pred koncem.« Bukla

 

Veronika Simoniti se je rodila leta 1967. Diplomirala iz italijanskega in francoskega jezika na ljubljanski Filozofski fakulteti. Med 1994 in 2009 kot samozaposlena v kulturi – samostojna književna prevajalka objavila vrsto prevodov iz italijanščine in francoščine (Calvino, Magris, Marani, Niffoi, Camilleri, Galimberti, Todorov …). Medtem honorarno poučevala na zasebnih šolah in Filozofski fakulteti v Ljubljani (kot lektorica italijanskega jezika) ter v Italiji. Od decembra 2008 redno zaposlena. Občasno moderira literarne večere, predvsem z italijanskimi avtorji. Od novembra 2014 ureja dvojezični spletni blog za slovensko-italijansko literarno izmenjavo La casa di carta – Papirnata hiša. Živi in dela v Ljubljani.

Prozna dela objavlja od leta 2000. Za Radio Slovenija nekaj pravljic, predvsem v literarnih revijah pa več kratkih zgodb. L. 2005 je pri LUD Literatura izšel prozni prvenec Zasukane štorije (nominacija fabula 2006 in 2007). L. 2011 prav tako pri založbi LUD Literatura izdala drugo kratkoprozno zbirko Hudičev jezik. L. 2014 pri mariborski založbi Litera izšel roman Kameno seme (nominacija kresnik 2015), 2019 pa pri Cankarjevi založbi roman Ivana pred morjem (nominacija modra ptica skupine Mladinska knjiga).

 

 

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.