Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovPretekli dogodkiKnjiga spreminja življenje. Na bolje.

Koledar prireditev

Knjiga spreminja življenje. Na bolje.

12.06.19 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

Pogovor s Heleno Srnec, avtorico knjige Martin Kojc, most k spoznanju
Knjiga spreminja življenje. Na bolje.

Gostja pogovora o Martinu Kojcu bo avtorica knjige Martin Kojc, most k spoznanju, Helena Srnec (KUD Prasila, 2018). Ob druženju bomo spoznavali prepričanja Martina Kojca in njegove smernice za srečnejše življenje.

»Včasih enostavno potrebujemo nekoga, da nam odpre oči, nam pomaga, nam pokaže nov način življenja in nas usmeri na pravo pot življenja. In Martin Kojc nam je v svojih delih zaupal smernice za srečnejše življenje in nas seznanil z močjo misli, ljubeznijo ter veličino človeka, ki se skriva v vsakem posamezniku. Vabi nas, da prisluhnemo in začnemo z delom na sebi, da vzamemo življenje v svoje roke in da po zakonu privlačnosti ter zakonu o vzroku in posledici pritegnemo v svoje življenje mir, obilje, srečo, ljubezen in zdravje.«

 

O Martinu Kojcu so zapisali:

dr. Janek Musek, Filozofska fakulteta v Ljubljani, Oddelek za psihologijo 

Martin Kojc –  duhovni izvori in samoniklost                     

Martina Kojca večina slovenskih intelektualcev ne pozna. Tisti, ki ga poznajo, upravičeno govorijo o velikem duhovnem formatu njegove svetovalne prakse in njegovega pisanja. Obenem poudarjajo njegovo samoniklost, odmaknjenost od prevladujočih tokov sodobne psihologije. Vendar nam njegova dela jasno razkrivajo miselne, mistične, filozofske, psihološke in (para)medicinske izvore.

V Kojčevem delu so razvidne misli, ki ga povezujejo s širšo in globljo filozofsko tradicijo, tako antično evropsko (stoicizem in krščanska duhovnost), kot neevropsko (daoizem in budizem). Prav ta tradicija pa ga vendarle povezuje tudi s sodobnimi tokovi psihologije, saj navdihuje tudi te tokove, predvsem kognitivno psihologijo in humanistično ter pozitivno psihologijo. Zato lahko imamo Kojca za predhodnika nekaterih idej, ki so se znanstveno oblikovale v kognitivni, humanistični in pozitivni psihologiji. Tu ima Kojc podobno mesto kot njegov v slovenskih intelektualnih krogih veliko bolj poznan rojak, Anton Trstenjak. Čas je torej, da Kojca jasno in določno umestimo v tabor naših intelektualnih velikanov. 

 

doc. dr. Igor Škamperle, Filozofska fakulteta v Ljubljani, Oddelek za sociologijo

Razumevanje celovitosti osebe v nauku Martina Kojca in pojem individuacije C. G. Junga

Nauki Martina Kojca človeka obravnavajo kot telesno in duševno celoto, ki je hkrati več od individualnega osebka in je v stiku s celotnim naravnim in duhovnim okoljem, ki ga povezuje kozmična zavest. Njegovi nauki so podobni nekaterim strokovnim pogledom globinskega psihologa Carla Gustava Junga, posebno v razumevanju t.i. kolektivnega nezavednega in pri zarisu duševnega procesa človekovega razvoja, ki presega zunanji zgled človekovega jaza in ga povzema pojem individuacije.

 

dr. Saša Krajnc Starček, Inštitut Prebujanje, Inštitut za kakovost življenja

Iz pridnosti v pristnost: osebna preobrazba skozi prizmo učenja Martina Kojca      

Za zdravljenje psihološke rane, ki izhaja iz prepričanja, da takšni, kot smo, nismo dovolj dobri, ne potrebujemo obliža pridnosti. Potrebujemo udejanjanje življenjskih principov, o katerih je pisal Martin Kojc. Potrebujemo novo duhovno naravnanost. Potrebujemo zavedanje, da smo veliko več od materialne stvarnosti. Zavedanje, da je materialni svet le odsev naših misli in prepričanj. Zavedanje, da smo radikalno odgovorni za ustvarjanje svojega življenja. Predvsem pa se moramo, kot je učil Kojc, naučiti opuščati svoje lastno hotenje in se prepuščati notranjemu hotenju svojega višjega jaza oziroma prasile.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.