Skip Navigation LinksDomovSkupina MKKoledar dogodkovPretekli dogodkiDavid Cirici v Sloveniji

Koledar prireditev

David Cirici v Sloveniji

19.09.19 ob 17:30 - 18:30 - Knjigarna in papirnica Konzorcij

Pogovor s katalonskim pisateljem
David Cirici v Sloveniji

Na povabilo založbe Hart bo Slovenijo obiskal katalonski pisatelj David Cirici. David Cirici (Barcelona, 1954) je učitelj književnosti in katalonski pisec mladinske književnosti in knjig za odrasle. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen, med drugim je prejel nagrado za mladinsko literaturo Ramon Muntaner, nagrado Marià Vayreda, nagrado 23. april ter nagrado Prudenci Bertrana.

Pogovor bo potekal v španskem jeziku s tolmačenjem v slovenskega. Vabljeni na pogovor z večkrat nagrajenim pisateljem Davidom Ciricijem. Pogovor po povezovala Maja Jug Hartman, urednica knjige. Prevajalka Marjeta Prelesnik Drozg.

Pred kratkim je pri založbi Hart izšla njegova večkrat nagrajena zgodba s katalonskimi naslovom Molsa, v prevodu pa nosi naslov Mahko. Mahko je zgodba o retrospektivi vojne, skozi oči družinskega psa Mahka, ki v metaforičnem smislu nagovarja tako otroke kot odrasle. Mahko ljubi vožnjo v kolesarski košarici, od koder opazuje bežeča drevesa in oblake. Rad lovi svojo senco med visečimi rjuhami ali pa teče in grize pedalo Janikinega kolesa. Je srečen hišni ljubljenček, dokler ga vojna grobo ne loči od Janike in Marka, otrok, s katerima si deli dom in ki ga s svojimi bosimi nogami rada žgečkata po trebuhu. Mahko v eksploziji izgubi vse, kar pozna, in ostane brez doma in družine. Ko poskuša preživeti v mestu med ruševinami, odkriva neprijetne stvari: kako je, če ti od lakote kruli v želodcu, če te grizejo bolhe in če te nihče ne pokliče po imenu. Kljub žalostnemu vonju vojne pa Mahko nikoli ne opusti iskanja rahlo začinjenega vonja svoje ljubljene pogrešane Janike. V boju za preživetje se nauči biti ulični pes, divji pes, pes čuvaj in celo cirkuški pes. Pot ni lahka, vendar Mahko premaga vse ovire, dokler ga njegov ostri voh ne pripelje do njegovih najdražjih.

Knjiga je dopolnjena z vprašanji in nalogami za boljše razumevanje besedila in pogovor o prebranem - Branje  za boljše znanje. Kot je knjigi na pot zapisal recenzent prof. dr. Igor Saksida: Prezahtevno? Strašljivo? Neprimerno? Kje pa: Izzivalno! Sočutno! Izvstno! Odkrijmo skrite plasti besedila v čudoviti zgodbi z bralnimi oreščki na koncu knjige, ki ostrijo bralno zmožnost vsakega med nami. Pogumno po Mahkovi sledeh!

Mahko (v katalonskem izvirniku Molsa) je zgodba, prevedena v številne tuje jezike in nagrajena s prestižnimi mednarodnimi nagradami.

2013 Edebe Prize – španska nagrada za otroško in mladinsko književnost

2016 Un libro per l´ambiente Award – italijanska nagrada po izboru bralcev, ki jo sestavlja žirija 2500 mladih bralk in bralcev

2017 Strega Prize for Children’s Literature (Premio Strega Ragazze e Ragazzi) – nagrada za otroško in mladinsko književnost na knjižnem sejmu v Bologni

2017 Cento Prize – nagrada za otroško literaturo (Fondazione Cassa di Risparmio di Cento je mednarodno tekmovanje, namenjeno avtorjem otroških in mladinskih knjig 

 

Prireditev bo potekala v soorganizaciji Slovenske sekcije IBBY in Založbe Hart.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Zmenek s knjigo.

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.