Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNovice70 let revije PIL

70 let revije PIL

Sinoči je bilo v knjigarni Konzorcij prisrčno srečanje številnih ustvarjalcev in sodelavcev prve revije za otroke, ki je 17. februarja 1948 izšla pod imenom Pionirski list.

revija Pil 70 let

Revija Pil je v desetletjih po prvem izidu dvakrat spremenila ime – v Pisani list, nato v Pil, njena podoba in vsebina pa se je spreminjala v skladu s časom in zanimanjem mladih bralcev. V sedmih desetletjih pa se ni spremenilo njeno poslanstvo – pomoč mladim pri odraščanju s temami, ki jih v najstniških letih najbolj okupirajo pa tudi s takšnimi, ki šele vzbujajo njihovo zanimanje. Vzdušje na sinočnji prireditvi pa je odražalo še eno stalnico: entuziazem ustvarjalcev, ki vsa leta, ne glede na bolj ali manj prijazne čase, predano ustvarjajo revijo za najbolj zahtevne bralce.

Prireditve so se udeležili številni uredniki, med njimi tudi prva urednica Pionirskega lista Marta Lešnjak. Skupaj z ilustratorko Ančko Gošnik Godec, ki je pri Pionirskem listu sodelovala od samega začetka, sta obujali spomine na »zgodnja otroška« leta Pionirskega lista. Z njim niso rasli le bralci, pač pa tudi uredniki in avtorji, ki so po Martinih in Ančkinih besedah začeli iz nič in se morali marsičesa naučiti

Pogledi gostov, ki jih je voditelj prireditve Boštjan Gorenc - Pižama domiselno spodbujal k obujanju spominov, so se večkrat ustavili na posameznih izvodih revij. Na prireditvenem prostoru v Konzorciju je namreč na ogled priložnostna razstav, ki sta jo postavila odgovorna urednica Pila Jana Zirkelbach in likovni urednik Pavle Učakar. Ob Marti Lešnjak in Ančki Godec so nas skozi zgodovino Pionirskega lista, Pisanega lista, Pila, Vesele šole pa vse do današnjih dni popeljali še Suzana Šoster, Igor Longyka, Darja Butina, Meta Ornik, Jelka Godec Schmidt, Slavko Pregl, Manca Košir, Primož Suhadolčan, Matej de Cecco, Nataša Bucik, Jure Kreft

Kako pa se počuti današnji Pil, sedemdesetletnik? Odgovorna urednica Pila Jana Zirklebach, urednica Vesele šole Rebeka Tomšič, oblikovalka Manca Švara in lektorica Vera Jakopič so ob Pilovi rojstnodnevni torti zagotovile, da je po srcu tako mlad, kot pred 70 leti. Sicer pa: če ne bi bil, zagotovo v teh digitalnih časih ne bi pridobival novih bralcev. To je v svojem nagovoru poudaril tudi odgovorni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj. Tudi on je obudil nekaj spominov na svoja osnovnošolska srečanja s priljubljeno revijo, se zahvalil vsem sodelavcem za predano sodelovanje in Pilu zaželel srečo na poti v osmo desetletje.

revija Pil 70 let

revija PIl 70 let

revija Pil 70 let

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.