Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceAntologija ob jubileju pripovedovalke Polonce Kovač

Antologija ob jubileju pripovedovalke Polonce Kovač

Na vseh svojih pisateljskih ravneh Polonca Kovač dokazuje, da je rojena pripovedovalka. Ena naših najboljših.

Kaj se komu sanja

Nekaj dni pred začetkom meseca otroške knjige so se sodelavci Mladinske knjige in drugi ustvarjalci za otroke in mladino zbrali v knjigarni Konzorcij na predstavitvi antologije Kaj se komu sanja pisateljice Polonce Kovač, ki je v začetku letošnjega leta praznovala svoj osemdeseti rojstni dan. O njenem delu in ustvarjanju so govorili avtorica spremne besede dr. Marjana Kobe, urednica Irena Matko Lukan in pisateljičina vnukinja Nika Kovač.

Mladinska knjiga je antologijski album besedil Polonce Kovač izdala ob avtoričini letošnji 80-letnici. V njej so zbrane njene pravljično fantastične in realistične pripovedi ter leposlovno-poučna dela. Na dlani so tako številni literarni junaki, od zverinic z Večne poti do psička Pafija, Andrejev in Uršk.  Natanko deset let po tem, ko je izšla knjiga Zverinice od A do Ž, v kateri je bilo zbranih pet njenih najbolj značilnih besedil.

Kaj se komu sanjaV novi antologiji se prepleta več njenih pripovedi. Na kakšen način so zgodbe povezali v smiselno celoto, se Polonca Kovač ne spomni natančno. "Nekako smo morali oklestiti knjige, upam, da se je posrečilo," je dejala. Pri tem  sta ji med drugim pomagali urednica Irena Matko Lukan in njena vnukinja, avtorica uvodne besede Nika Kovač.

Spremno besedo je napisala literarna zgodovinarka Marjana Kobe. "Polonca Kovač je rojena pripovedovalka. Svoje zgodbe pripoveduje tako živo, da pri priči vzpostavi doživljajski stik z bralci vseh starosti," je povedala in dodala, da so njena besedila sporočilno večplastna. "V njih se vedrina in humor ujameta z blago ironijo kot neke vrste podtema in ob tej ironiji se seveda muzamo odrasli bralci," je poudarila. Ob specifičnem slogu pisateljica po navedbah dr. Marjane Kobe uvaja tudi velike novosti v sodobno slovensko mladinsko književnost, predvsem na ravni pripovedne proze. "Tako na primer širi polje iracionalne proze s kar tremi izvirnimi različicami sodobnih pravljičnih vzorcev," je povedala. To so poosebljanje živali in predmetov ter znani liki iz starodavnega pravljičnega izročila, ki jih učinkovito posodobi. Pri vseh zgledih univerzalne medčloveške odnose preslikava v svetove svojih imaginarnih junakov." Vsa besedila Polonce Kovač so tako življenjska, pa čeprav so v večini iracionalno intonirana. Zdi se mi, da je nemara ta življenjskost ena od najmarkatnejših odlik teh besedil," je ocenila ena od največjih poznavalk mladinske književnosti pri nas in pristavila, da besedila niso niti za drobec sentimentalna. Avtoričin opus je označila kot estetsko zelo suverenega.

Da so zgodbe Polonce Kovač primerne za vse generacije, je poudarila tudi Nika Kovač, a priznala, da v otroštvu pravljic svoje babice ni veliko brala. Zdaj se jim je bolj posvetila, pri tem pa jo je ganilo in presenetilo, "kako natančno Polonca opisuje svet okoli sebe". Življenjskost in humor Polonce Kovač sta se dotaknila, kot je povedal, tudi ilustratorja Marjana Mančka, ki z avtorico že leta sodeluje. Poleg Mančka so to "literarno zakladnico", kot so knjigo poimenovali pri Mladinski knjigi, sicer likovno obogatili še številni drugi ilustratorji.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.