Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceBoris Pahor v Izoli

Boris Pahor v Izoli

Pri 104 letih še vedno piše in se kritično odziva na aktualna dogajanja.

Boris Pahor v Izoli

Pisatelja Borisa Pahorja so v petek popoldne novinarji obkrožili takoj, ko je pred  knjigarno MK Kafe Izola izstopil iz avtomobila. Željno pa so ga pričakovali tudi številni obiskovalci. Slavljenec je bil dobro razpoložen, v dobri dve uri dolgem pogovoru je dokazal, da se še vedno kritično odziva na aktualna dogajanja in da zna ob težkih temah občinstvo tudi nasmejati.

Boris Pahor je v družbi predsednika uprave Mladisnke knjige Petra Tomšiča v Izolo prispel ob pol petih, pol ure pred začetkom prireditve. Posvetil se je novinarjem, ki so svoje prispevke želeli oddati še pred zaključkom petkove redakcije.

"Še zmeraj pišem razne pripombe, komentarje k prebranemu v časnikih in knjigah, pa tudi h kakšnemu obisku. In ponatiskujem, kar je že napol pozabljeno, tako da vzdržujem stik s preteklostjo. Vesel sem, da sem še živ in kolikor toliko sposoben, sicer pa o rojstnem dnevu in letih ne razmišljam. Odkar sem se vrnil iz taborišča, je zame vsak dan začetek novega življenja,« je odgovoril na vprašanje novinarjev o pomenu visokega življenjskega jubileja.


Izolska knjigarna je že precej pred začetkom prireditve pokala po šivih. Obiskovalci so si prizadevali dobiti čim boljši sedež, da bi lahko prisluhnili slavljencu, ga fotografirali in prosili za spominski podpis v knjigo.

Na željo Borisa Pahorja smo tokrat praznični dogodek pripravili na predvečer njegovega 104. rojstnega dne. Tudi letos sta prireditev organizirali Mladinska knjiga in Cankarjeva založba, sodelovalo pa je še društvo Primorski poletni festival.

Prireditev se je začela z voščilom predsednika uprave Mladinske knjige Petra Tomšiča, ki je hkrati opozoril na zbornik Moč povezav in revijo Zaliv. »Gre za zgodovinski dokument o 'pomladi', ki se je na Primorskem začela bistveno prej kot v Ljubljani. To je zasluga Zaliva, to je zasluga sodelavcev Zaliva ter Borisa Pahorja in njegove žene," je dodal.

Nato pa je slavljenec dobri dve uri pripovedoval in tu pa tam prepustil besedo novinarki Nevi Zajc, da mu je lahko postavila kar nekaj vprašanj. Obudil je spomin na nastajanje revije Zaliv in na spodbude Edvarda Kocbeka, s katerim sta bila tesna sodelavca in prijatelja. »Pet minut« je Neva Zajc uspela nameniti tudi uredniku Zdravku Duši, ki je ob njenem vprašanju o pomenu revije Zaliv pojasnil: »Dolgo je veljalo, da se je neke vrste pluralizem v povojni slovenski družbi skušalo uveljaviti prek Perspektiv in Revije 57 ter vse tja do "odločilnega reza" z Novo revijo, medtem ko Zaliva v tej zgodbi ni bilo. A na simpoziju se je pokazalo, kako je ta pluralni prostor nastajal tudi s pomočjo Zaliva.«

Boris Pahor je v svojem pripovedovanju izpostavil še mnoge spomine pa tudi aktualne teme. Obudil je spomin na zapleteno pot do mednarodnega uspeha, prevodov njegovih knjig najprej v francoščino, nato pa še v številne druge jezike. Tudi tokrat se je v njegovem pripovedovanju zrcalila zavzetost za narodno zavest in materni jezik. Trdoživi pisatelj vedno znova dokaže tudi, da sledi aktualnemu dogajanju: "Še danes tukaj pri vas, v Kopru, velja italijansko-slovensko prijateljstvo, tako da Slovenec, ki piše danes slovensko, rekel bi prepričljivo in s spoštovanjem do svojega naroda... ne pride do nagrade, ker je preveč Slovenec," je opisal in navedel primer publicista Milana Gregoriča v zvezi z (ne)podelitvijo Kocjančičeve nagrade.
Borisa Pahor je nanizal tudi vrsto anekdot in z njimi nasmejal občinstvo. Med drugim se je spomnil ljubezenskega razmerja s francosko bolničarko v sanatoriju, kjer je okreval po koncu druge svetovne vojne, med katero je prestal grozote nacističnih taborišč.

Društvo Primorski poletni festival je prireditev popestrilo z glasbo in branjem odlomkov iz Pahorjevih del v slovenskem, italijanskem in francoskem jeziku ter prisrčnim voščilom deklice, ki je slavljencu izročila torto. Z voščilom sta se pridružila še predsednica krajevne skupnosti in podžupan Občine Izola.

Po zaključku uradnega dela je slavljenec še dolgo podpisoval knjige in prejemal čestitke obiskovalcev. Čisto na koncu pa se je podpisal v spominsko knjigo naše nove knjigarne in se fotografiral z ekipo, ki je zgledno skrbela za potek prireditve.
 
 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.