Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceCankarjev slavospev Rožniku in Ljubljani

Cankarjev slavospev Rožniku in Ljubljani

Mladinska knjiga je predstavila prvo od treh del, s katerimi bo zaznamovala letošnjo 100. obletnico smrti Ivana Cankarja. Gre za imenitno knjigo Cankarjevih pisem, ki je v izvirniku izšla kot bibliofilska izdaja, ob letošnjem jubileju pa smo dobili nov natis, ki ga je z novimi podatki in slikovnim gradivom obogatil dr. Mihael Glavan. Skupaj z urednico Nelo Malečkar je v knjigarni Konzorcij spregovoril o tem lepem slavospevu Rožniku.

Cankar

Zamisel za knjigo Šopek Cankarjevih pisem iz Slovenskih goric na Rožnik se je po besedah urednice Nele Malečkar porodila pred dobrim letom na pobudo bralke, ki je dobro poznala prvo izdajo, ki jo je uredil in uvod napisal dr. Tine Debeljak. Iz tedanje bibliofilske izdaje je tako nastala praznična knjiga, ki jo je z uvodno in spremno besedo pospremil nekdanji vodja rokopisne zbirke v Narodni in univerzitetni knjižnici dr. Mihael Glavan

Šopek Cankarjevih pisem iz Slovenskih goric na Rožnik je knjiga o Cankarju kot človeku in o njegovih razmerjih do družine Franzot, ki ga je v letih 1910-1917 gostila na Rožniku. »Predvsem pa je to knjiga o njegovi vrnitvi v domovino,« je na predstavitvi povedal Mihael Glavan. Od jeseni leta 1910, ko se je Cankar vrnil z Dunaja, do pomladi 1911 je bil Cankar v Slovenskih goricah gost prijatelja Lojza Kraigherja. Od tam se je v pismih oglašal Franzotovim na Rožnik, predvsem sestrama Nini Bergman in Mici Pfeifer, svojima rožniškima gospodinjama.

Pisma so, kot je presodil že Debeljak, slavospev Rožniku in hvaležnosti omenjeni družini, zato imajo za Ljubljano še poseben pomen. V novi izdaji je ohranjena Debeljakova študija, ki jo dopolnjujejo pojasnila, med drugim z zgodovino nastanka in usodo knjige. Ohranjen je tudi izbor nekaterih faksimilov, ki jim je Glavan dodal prepise vseh pisem z najbolj potrebnimi komentarji. V tretjem delu pa je Glavan podrobno opisal Cankarjevo življenje na Rožniku in usodo Franzotove družine, s katero je bil tedaj tesno povezan. Pri njej se je, kot je povedal, prvič počutil kot družinski član, plačeval ji je bivanje, a ne redno in ne vselej z denarjem, predvsem pa je v gostilno na Rožnik tako privabljal goste, da je družina dejansko živela na njegov račun."

Predstavitve v Konzorciju sta se udeležila tudi predstavnika družin, povezanih s Cankarjem: Igor Pfeifer je potomec pisateljeve ljubezni Mice Pfeifer, Anton Franzot pa še nosi priimek gostilničarjev z Rožnika. "Ko sem bil otrok, so si starejši sorodniki pripovedovali zgodbe, povezane s Cankarjem,« se spominja Franzot. "A me kot mulca niso zanimale. Danes bi si jih seveda takoj zapisal."

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.