Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceCankarjeva založba v letošnjem letu s 50 novimi knjigami

Cankarjeva založba v letošnjem letu s 50 novimi knjigami

18. januarja je svoj letošnji program in lanske uspehe novinarjem predstavila Cankarjeva založba.

Cankarjeva založba 2017

Ob glavni urednici Tatjani Cestnik so bili še trije uredniki - Tine Logar, Aljoša Harlamov in Andrej Blatnik.

Glavna urednica Tatjana Cestnik je izpostavila največje lanske dosežke Cankarjeve založbe, med njimi tudi vrsto nagrad. Po uspešnem letu 2016 – tako v programskem kot prodajnem vidiku -  čakajo prenovljeno ekipo Cankarjeve založbe tudi v letošnjem letu novi cilji.

Prve letošnje nagrade se bomo veselili s Prešernovim nagrajencem Alešem Bergerjem. Prejel jo bo za svoj impozanten prevajalski opus. Še pred podelitvijo pa bo pri Cankarjevi založbi izšla njegova knjiga Arles, večkrat. Cestnikova je v uvodu izpostavila še največji letošnji izvirni založniški projekt, monografijo Nataše Golob o srednjeveškem knjižnem slikarstvu.

Podrobneje je delo S črnilom in zlatom predstavil urednik Tine Logar. Monografija s podnaslovom Srednjeveško knjižno slikarstvo iz slovenskih zbirk nastaja že šest let, je povedal urednik Tine Logar. Avtorica, umetnostna zgodovinarka Nataša Golob, ki velja za največjo poznavalko tematike v Sloveniji, je za knjigo izbrala jagodni izbor najlepše ohranjenih srednjeveških umetniških ilustracij, ki se skrivajo pod platnicami knjig, datiranih med 850 in 1500.

Med biografskimi deli je Tine Logar izpostavil knjigo Martin Luter, ki jo podpisuje nemški teolog Volker Leppin, Napoleonovo biografijo izpod peresa Alana Forresta ter knjigo Darinke Kladnik (Ne)znani Slovenci, v kateri bodo poleg manj znanih Slovencev, ki so prispevali k rasti slovenskega naroda, predstavljene tudi manj znane anekdote znanih Slovencev. Obenem je Logar opozoril še na knjigo Slovenija, moja dežela, v kateri Božo Repe in Darja Kerec opisujeta življenje v Sloveniji v 80. letih minulega stoletja.

Prozne novosti sta predstavila urednika Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov. Precej pozornosti bodo najverjetneje deležni eseji letošnjega Prešernovega nagrajenca Aleša Bergerja z naslovom Arles, večkrat, ki jim je spremno besedo dodal Janez Pipan in izide že v začetku februarja. Letos bosta luč sveta ugledala tudi precej obsežen roman Toneta Peršaka Preobrazbe ter drugi roman kresnikovega nagrajenca Davorina Lenka Bela pritlikavka. Med proznimi novostmi slovenskih avtorjev sta urednika izpostavila še eseje Jasmina B. Freliha Bleda svoboda, drugo pesniško zbirko Denisa Škofiča Seganje, kratke zgodbe Blaža Kutina Tempirana bomba, novo knjigo Branka Gradišnika Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali ter noir detektivko v stripu Izarja Lunačka in Nejca Jurna Smrtonosna savana. Obeta se tudi pesniška zbirka Lidije Dimkovske Črno na belem.

Zbirko Moderni klasiki bodo letos obogatili z deli mehiške avtorice Guadalupe Nettel (Telo, v katerem sem se rodila), gvatemalskega pisatelja Augusta Monterrosa (Zbrana dela in druge zgodbe), francoskih avtorjev Pascala Quignarda (Skrivnostne solidarnosti) in Jean-Baptista Del Amoja (Živalsko kraljestvo), Rusa Andreja Volosa (Vrnitev v Pandžrud) in argentinskega pisatelja Andresa Neumana (Stvari, ki jih ne narediva). Pri založbi bodo poskrbeli tudi za prevode knjig švicarskega nemško pišočega avtorja Alexa Capusa (Popotovanja v soju zvezd), angleškega pisatelja Iana McEwana (Cementni vrt), ameriške literatke Donne Tartt (Lišček), indijskega avtorja Jeeta Thayila (Narkopolis), sodobnega ruskega pisatelja Zaharja Prilepina (Samostan) in hrvaške avtorice Dubravke Ugrešić (Evropa v Sepiji).

Nekaj knjig bo izšlo tudi s podporo programa EU Ustvarjalna Evropa. Njihov skupni imenovalec je po besedah Andreja Blatnika tematika, povezana z marginalnimi skupinami, kot so denimo begunci, Romi ali pripadniki manjših nacij znotraj velikih narodov.

Za mlajše bralce pripravljamo prevod knjige Carlosa Pascuala Iskanje Slavije, dela Juraja Šebeste Ko se pes smeje in Andreasa Steinhöfla V središču sveta. Uredniki pa so izpostavili še knjigo Založniški standardi in dve kuharici: Skrivnost zelenjave Periše Dugalića ter Naš kruh in sladice Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.