Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceDesetnica Kitu na plaži Vinka Möderndorferja

Desetnica Kitu na plaži Vinka Möderndorferja

Nagrada destnica za najboljše otroško ali mladinsko delo

V petek nas je razveselila vest, da je desetnico, nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo, prejel Vinko Möderndorfer za roman Kit na plaži, ki je izšel pri naši založbi.

Stanovsko nagrado za najboljše otroško in mladinsko delo, ki je izšlo v zadnjih treh letih, podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Petčlanska komisija je nominirala deset knjižnih del: Menjalnica sanj Milana Dekleve, Kraljice mačke Nika Grafenaureja, Požar Neli Kodrič Filipić, Lica kot češnje Nataše Konc Lorenzutti, Zakaj je polje jezero? Saše Pavček, Deček Brin na domačem kolišču Sebastijana Pregelja, Čarimatika Bine Štampe Žmavc, Sadje z naše ladje Anje Štefan, Prijatelja Janje Vidmar ter Kit na plaži Vinka Möderndorferja.  

 

 

V nagrajenem romanu Kit na plaži je Möderndorfer zgodbo 14-letne Nike izpostavil nenaklonjen odnos okolice do drugačnosti.

 

 

Nika se poleg odraščanja, prve ljubezni, vključevanja v razred po selitvi iz Pariza spopada še z lastnim sprejemanjem mlajšega brata Igorja, ki ima Dovvnov sindrom. Večplastno zgodbo povezuje rdeča nit motiva kita glavača, ki predstavlja anomalijo svoje vrste. Moderndorferjeva spretna uporaba jezika se najbolj izkaže ravno pri Igorju, saj s preprostim otroškim jezikom uspe prikazati njegovo iskrenost, avtentičnost in sposobnost empatije ter ga s tem približati bralcu.

 

 

Obenem roman opozarja na aktualno problematiko inkluzije, ki bo v celoti mogoča šele, ko bo družba dojela, da imamo ljudje enake potrebe in želje ter da ljudje s posebnimi potrebami ne predstavljajo nobene grožnje, je komisija zapisala v svoji utemeljitvi.

 

 

Doslej je izdal dva mladinska romana, oba pod okriljem založbe Mladinska knjiga. Za roman Kot v filmu je prejel kar tri nagrade - modro ptico, večernico in desetnico. Obe deli sta bili izbrani kot darilna knjiga za projekt Rastem s knjigo. 

Vinku čestitamo in se z njim veselimo nagrade.

 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.